Srbijanske banke blokirale kartice klijenata

Već slijedeće sedmice će krenuti izdavanja novih kartica (ilustracija) (EPA)

Nekoliko banaka u Srbiji tokom četvrtka privremeno je blokiralo platne kartice klijenata iz sigurnosnih razloga.

Kako agencija Tanjug prenosi podatke lista „Danas“, u jednoj od banaka, debitne i kreditne kartice su blokirane jer je iz evropske centrale stigla informacija da su podaci iz tih kartica kompromitovani.

U pozivnom centru iste banke kazali su da „ni oni nemaju detaljne podatke“ o načinu na koji su podaci kompromitovani, ali da je do toga moglo doći putem interneta ili korištenjem ovih kartica u inostranstvu.

Veliki broj klijenata je potom obavješten da su njihove platne kartice privremeno blokirane iz sigurnosnih razloga, odnosno da bi se zaštitila njihova sredstva.

Procjenjuje se da je riječ o velikom broju blokiranih kartica, navodi „Danas“ u internet izdanju, dodajući da su nezvanične informacije da će već slijedeće sedmice krenuti izdavanja novih kartica, a klijenti će novac u međuvremenu moći podizati na šalterima.

Prema saznanjima lista „Danas“, proces blokiranja kartica u nekim bankama počeo je još u subotu, ali niko u bankama nije želio razgovarati na tu temu.

Aljazeera neslužbeno saznaje da su ruski hakeri provalili u centralni evropski kompjuterski sistem OMV benzinskih pumpi i došli do ogromnog broja podataka sa kartica.

Izvor: Agencije