Srbijanski novinar koji je proglašen nestalim vratio se kući

Stefan Cvetković je dobijao prijetnje zbog istraživačkih tekstova koje je pisao (Screenshot / YouTube)

Novinar Stefan Cvetković javio se u nedjelju popodne agenciji Beta telefonom i potvrdio da je stigao kući, da nije ozlijeđen i da će narednih dana održati konferenciju za novinare, na kojoj će “do najsitnijih detalja” obavijestili javnost što se sve s njim događalo.

Policijskoj stanici Bela Crkva u srijedu je prijavljeno da se u Beogradskoj ulici u tom vojvođanskom gradiću nalazi parkirano putničko vozilo na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svjetla.

Ispostavilo se da je riječ o vozilu koje koristi novinar Stefan Cvetković, a koje je vlasništvo njegovog oca.

Policija je odmah raspisala potragu za Cvetkovićem i on je pronađen dva dana kasnije.

“Celokupnoj javnosti, međunarodnim i domaćim organizacijama, svima se zahvaljujem na svemu što su uradili za mene. Da nije bilo reakcije javnosti, ne bismo se danas čuli”, rekao je Cvetković agenciji Beta.

Istraživao osjetljive teme

“Javnost je poslednje što je brana apsolutnom ludilu. A od tog ludila treba da se plaše i oni koji ga prave. Do najsitnijh detalja ću da obavestim javnost i to je moja obaveza prema javnosti”, kazao je Cvetković.

Potvrdio je i da mu je u nedjelju “omogućeno da se slobodno kreće”, a policija ga je službeno obavijestila da “ima svojstvo oštećenog”. Zamolili su ga, kako je rekao, da se u javnosti ne oglašava kako ne bi ometao istragu.

“Sarađujem sa policijom. Svaki njihov zahtev sam ispoštovao i danas sam zamoljen da ne budem javno prisutan. To ću neko vreme da ispoštujem”, rekao je Cvetković.

Taj se novinar proteklih godina u više navrata žalio da mu prijete “različiti političko-tajkunski moćnici”.

Novinarska udruženja su ranije potvrdila da se u posljednje vrijeme bavio osjetljivim temama, između ostalog i atentatom na Olivera Ivanovića.

Vučić javio da je Cvetković pronađen

Vijest da je prije dva dana pronađen Stefan Cvetković javnosti je prenio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naveo je tada da je “u rukama policije, živ i zdrav” i da se ispituju njegove tvrdnje.

Vučić je još rekao kako nije bilo nikakvih tragova borbi i da će javnost uskoro biti detaljnije obaviještena šta se dogodilo.

“Odmah smo posumnjali u onu verziju koja se pojavila u mnogim medijima. Bilo je mnogo lažnih vesti. Nikakvih tragova borbe nije bilo. Lagali su neki mediji da je postojala krv. Videli smo ostavljeni sat, koji je plastični, i mnogo jeftiniji o onog koji je nosio do tada Cvetković. Mnogo toga je namšteno, rekli su naši stručnjaci. Nikakvih tragova kočenja i borbe nije bilo. Psi tragači nisu nanušili krv, ronioci nisu ništa pronašli”, rekao je Vučić.

Službeno je potvrđeno da je u potrazi za Cvetkovićem bilo najmanje 300 pripadnika policije koji su koristili helikoptere i tragačke pse, te detaljno pretraživali područje oko Bele Crkve.

Izvor: Al Jazeera i agencije