Srbiji i Makedoniji još 30 miliona eura za izbjeglice

U Srbiji trenutno boravi približno 7.000 izbjeglica (EPA)

Evropska komisija izdvojila je dodatnih 30 miliona eura za Srbiju i Makedoniju, namijenjenih upravljanju granicama i neregularnim migracijama, objavljeno je na sajtu Delegacije EU-a u Beogradu.

Šef Delegacije EU-a u Srbiji Michael Davenport izjavio je da EU time potvrđuje posvećenost pružanju podrške Zapadnom Balkanu, a naročito Srbiji, “za upravljanje migracijskim tokovima na odgovoran i human način”.

Novi paket pomoći doprinijet će daljnjem unapređenju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama u Srbiji i Makedoniji i omogućiti pružanje podrške graničnoj policiji pri vršenju graničnih kontrola u skladu s evropskim standardima, kao i u borbi protiv krijumčarenja ljudi, navodi se u saopćenju Delegacije EU-a.

Dodatni novac omogućit će i podršku lokalnim vlastima u pružanju pomoći migrantima ili izbjeglicama, a riječ je o njihovim osnovnim potrebama, poput smještaja, zdravstvenih usluga i zaštite, posebno imajući u vidu ranjive grupe, a pomoć će biti usmjerena migrantima koji se žele dobrovoljno vratiti u zemlje porijekla.

U Srbiji približno 7.000 izbjeglica 

Državni sekretar u Ministarstvu rada Srbije Nenad Ivanišević rekao je da se ne očekuje veći priliv izbjeglica u narednom periodu, da ih trenutno u Srbiji ima približno 7.000, i to blizu 6.000 u prihvatnim centrima, a da je ostatak njih u parkovima, na otvorenom, zato što ne žele u centre.

Dodao je da za izbjeglice s ulice ima mjesta u centrima, ali da im jedan broj neodgovornih nevladinih organizacija pomaže da ostanu na ulicama.

“Podsećam: NVO su partner Vlade Srbije, ali neke neodgovorne, pravdajući svoj budžet, pokušavaju da te ljude ostave napolju. Pozivam sve koji imaju mogućnost da dođu u 14 centara i pomognu migrantima”, rekao je Ivanišević gostujući na RTS-u.

On je dodao da se kapaciteti u centrima neće povećavati, ali da će se renovirati postojeći i izgradnjom novih objekata poboljšati komfor migrantima.

“Naš kapacitet je 6.000 mesta i mi ga nećemo povećavati”, naglasio je Ivanišević i dodao da EU i međunarodne organizacije finansiraju troškove izbjeglica u Srbiji.

Izvor: Agencije