Srbiji neprihvatljiva formulacija o Kosovu

Tomislav Nikolić smatra da EU treba biti nepristrasan medijator u pregovorima Srbije i Kosova (EPA)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da od EU očekuje da bude nepristrasan medijator u dijalogu Beograda i Prištine i da izmjeni za Srbiju neprihvatljivu formulaciju o “teritorijalnom integritetu Kosova”, navedenu u Strategiji o proširenju EU.

“Termin ”teritorijalni integritet Kosova” nije prihvatljiv za Srbiju, koja očekuje da će EU biti nepristrasan medijator u dijalogu Beograda i Prištine. Izmena te formulacije predstavlja mali korak, koji bi dao dodatnu snagu Srbiji, kako bi u dobroj volji i u interesu svih građana rešila sve postojeće probleme i nastavila dijalog na najvišem političkom nivou”, izjavio je Nikolić za Novosti.

Ocjenivši da se kroz preciziranje u formulacijama u Strategiji za proširenje Evropska unija “pozitivno određuje prema nezavisnosti Kosova i Metohije”, predsjednik Srbije je rekao da za EU ne bi trebalo da bude prihvatljivo odvajanje dijela Srbije, jednog od osnivača UN.

Snažna volja

Za EU, dodao je Nikolić, ne bi trebalo da bude ni neprihvatljivo da Srbija ne želi da u Strategiji za proširenje dio njene teritorije dobije atribut države, suprotno međunarodnim dokumentima i običajima.

“Srbija se, u želji da dobije datum za otpočinjanje pregovora, uhvatila ukoštac s gorućim problemima, među kojima je borba protiv kriminala i korupcije, reforma pravosuđa, kao i prihvatanje svega što je do sada potpisano u dijalogu Beograda i Prištine, uz nastavak tehničkog dijaloga, čime je pokazala da ima snažnu volju da se problem reši”, rekao je predsjednik Srbije.

Potpredsjednica vlade, zadužena za evropske integracije, Suzana Grubješić rekla je Novostima da je formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova ubačena u dokument Evropske komisije “u posljednji čas”.

“To je urađeno bez prethodne konsultacije sa bilo kim od srpskih zvaničnika. Jasno sam to ukazala i komesaru EU za proširenje Štefanu Fileu, a o daljim koracima razgovaraćemo u Vladi”, rekla je Grubješić.

Izvor: Agencije