Srbiji odblokirano otvaranje Poglavlja 26

Poglavlje 26 se odnosi na obrazovanje i kulturu (Getty Images)

Hrvatska i Bugarska dale su zvanično “zeleno svjetlo” za otvaranje Poglavlja 26 u pregovorima sa Srbijom o eurointegracijama.

Predstavnici Hrvatske i Bugarske u radnoj grupi Vijeća Evropske unije koja se bavi pitanjima proširenja i zemljama kandidatima danas su i zvanično podržali otvaranje novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

U pitanju je Poglavlje 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, prenosi Tanjug.

Hrvatska je krajem prošle godine blokirala otvaranje Poglavlja 26, iznoseći rezerve u pogledu prava hrvatske manjine kada je riječ o obrazovanju na maternjem jeziku u Srbiji.

U međuvremenu Zagreb je dobio tražena pojašnjenja od Evropske komisije i dao političku, a sada i formalnu saglasnost da su ispunjeni uvjeti za otvaranje Poglavlja 26 u pristupnom procesu Srbije.

Otvaranje poglavlja

Malteško predsjedavanje Evropskom unijom već je početkom godine potvrdilo za Tanjug da za februar razmatra organizaciju Međuvladine konferencije na kojoj bi se otvorilo ovo poglavlje.

U diplomatskim krugovima u Briselu kažu da se nova Međuvladina konferencija Srbije i EU planira za kraj februara (27. 02.) ili za početak marta.

Očekuje se da bi Srbija tada mogla da otvori više od jednog poglavlja.

Pominju se i poglavlja 20 (preduzetništvo i industrijska politika) i 29 (carinska unija).

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu ocjenjuju da je plan da se ove godine u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori šest ili sedam poglavlja, čije bi otvaranje trebalo da bude raspoređeno na najmanje tri pristupne konferencije tokom 2017. godine.

Izvor: Agencije