Srbiji smanjena isporuka gasa za 20 posto

Srbiji je, zbog ukrajinske krize, za 20 posto smanjena isporuka gasa iz Rusije. Nadležni navode kako je energetska situacija u toj zemlji osjetljiva, ali da snabdijevanje tim energetnom neće biti dovedeno u pitanje.

Najveći rudnik uglja u Srbiji i dalje je pod vodom. Snabdijevanje termoelektrana je smanjeno, što ugrožava elektroenergetsko snabdijevanje Srbije. Ni situacija s drugim energentima nije dobra. Zbog ukrajinske krize, Srbiji je za petinu smanjena isporuka gasa. Resorni ministar kaže da je situacija vrlo osetljiva, ali da snabdjevanje nije ugroženo.

U podzemnom skladištu gasa Banatsk dvor popunjeni su kapaciteti. Prije mjesec dana tamo je uskladišteno 450 miliona kubnih metara gasa, što je dovoljno za 100 dana snabdijevanja.

Veliki potrošači

“To što je ruska strana čitavoj Evropi umanjila prodaju i otpremanje gasa – to nas ne pogađa”, kaže Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva Srbije.

Tek 10 posto domaćinstava u Srbiji priključeno je na gasovod. Urednica Balkan magazina Jelica Putniković je jedna od njih. Kaže da je kupila i ugalj u slučaju izbijanja gasne krize.

“Ako ova situacija sa Ukrajinom i sa ovim svađama oko toga da li će biti isporuke ka Evropi smanjene zbog toga što neke zemlje reeksportuju gas Ukrajini, ako dođe do toga da Rusi još više Evropi gas zavrnu, onda će jednostavno doći u situaciju i pitanje koliko će gasa stizati i nama”, kaže Putniković.

Najveći potrošači gasa u Srbiji su preduzeća, među kojima i Fijat iz Kragujevca, čija proizvodnja u bruto društvenom proizvodu učestvuje sa 12 posto. Drugi veliki potrošači su toplane, koje će se u slučaju manjka gasa morati prebaciti na potrošnju mazuta.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera