Srdačni roboti za bolju saradnju s ljudima

Visoka tehnologija budućnosti pronalazi inspiraciju u prirodi, ako je suditi po nastojanjima engleskih naučnika, koji pokušavaju stvoriti srdačnije robote.

Industrijski roboti su jak i moćan alat. Osim toga, opasni su i predstavljaju određenu prijetnju hladne snažne ruke, programirane da izvode iste zadatke, koje ne zanima šta se nalazi u njihovoj blizini. Međutim, tim naučnika sa King's Collegea u Londonu radi na takozvanim mekanim robotima.

“Mekani roboti su sigurniji, jer se, kad se sudarite s njima, neće povrijediti… Želimo napraviti sistem u kojem ljudi mogu sarađivati i raditi zajedno s robotima, tako da se ne morate bojati da će vas robot zdrobiti”, navodi Matthew Howard sa ovog koledža.

Hobotnica kao inspiracija

Nadahnuće za novi dizajn i ideje naučnici crpe iz svijeta prirode, iz Londona javlja novinar Al Jazeere, Tarek Bazley.

“Ove naučnike je inspirirala hobotnica, životinja bez čvrstog skeleta, koja se može ukrutiti. Mišiće hobotnice imitiraju silikonom, sitnim granulama i komprimiranim zrakom kako bi napravili ruku, za koju tvrde da će robotsku hirurgiju učiniti sigurnijom”, dodaje.

Naučnik Kaspar Althoefer ističe kako “kruti roboti lako mogu oštetiti tkivo i povrijediti pacijenta”.

“Želimo to promijeniti i trenutno analiziramo ideju o mekanim robotima, koji će potpuno promijeniti način rada, jer čak i kod bliskog kontakta neće moći povrijediti pacijenta”, ističe on.

Naučnici također analiziraju papke koza. Sara Abad je dobila stipendiju Vlade Ekvadora da istraži kako roboti u poljoprivredi mogu biti mobilniji.

Potrebne godine razvoja

“Većina robota kreće se pomoću točkova, koji nisu pogodni za teren kakav imamo u Ekvadoru, jer se naše farme nalaze u brdovitim oblastima, a mnogo je i prepreka, kao što su kamenje i grane, tako da roboti ne mogu raditi na takvim terenima”, ističe ona.

Ostali članovi tima analiziraju mišiće ljudske ruke kako bi bolje razumjeli kako se koriste tetive pri kontroli udova. Drugi naučnici koriste robotski prst koji imitira način na koji ljekar palpira kvržice ispod kože pacijenta, a mašine obično nemaju takav nivo osjetljivosti.

Za usavršavanje ovih inovacija i tehnika bit će potrebne godine, ali naučnici smatraju da će postaviti temelje za nove generacije mekših i srdačnijih robota.

Izvor: Al Jazeera