Srebrenica: Ekshumirani posmrtni ostaci 65 žrtava

Posmrtni ostaci ubijenih Srebreničana premještani su iz primarnih grobnica u sekundarne (Anadolija)

U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice danas su ekshumirani posmrtni ostaci 65 žrtava kako bi se novopronađeni ostaci tih žrtava pripojili ranije ukopanim.

Posmrtni ostaci ubijenih Srebreničana u poratnim godinama premještani su iz primarnih grobnica u sekundarne, pa su se, zbog toga, različiti dijelovi tijela žrtava pronalazili na različitim lokacijama, prenosi Anadolija.

“Radi se o ostacima 65 žrtava i mi ćemo ovo raditi do 29. jula, što znači da će biti ukupno izvršena 401 ekshumacija radi reasocijacije”, kazao je Sadik Salimović, istražitelj Instituta za nestale osobe u BiH.

Dodao je da se u Podrinje identifikacionom projektu nalazi još oko hiljadu slučajeva koje treba reasocirati.

Reekshumacije se nastavljaju

Salimović je rekao da se pripajanjem posmrtnih ostataka vidi obim učinjenog zločina i na koliko lokacija su premještani posmrtni ostaci.

Ševala Fejzić je još 2003. godine ukopala pronađene ostatke svog muža Nesiba kojima su danas pridodati novopronađeni ostaci.

“Ovo je sad pronađeno u nekoj drugoj grobnici, ne sjećam se, prošle godine sam išla kad su me pozvali. Onu grobnicu su premještali i sad je ostatak pronađen u drugoj grobnici”, rekla je Fejzić.

Reekshumacije se nastavljaju i narednih dana.

Jedanaestog jula, na 21. godišnjicu genocida u Srebrenici, hiljade ljudi prisustvovale su komemoraciji i ukopu 127 žrtava.

U mezarju Memorijalnog centra od 2003. do 2015. ukopano je 6.377 žrtava, od više od 8.000 ubijenih 1995. godine. 

Izvor: Agencije