Srebrenica: Nema boksita bez isplate rudara

U prethodnih nekoliko godina nisu izmirivani ni reprogramirani dugovi prema fondovima, koncesijske i naknade za korištenje prirodnih resursa (EPA)

Zaposleni u Rudniku boksita “Srebrenica”, koji su nekoliko dana u štrajku i obavljaju samo minimum procesa rada, obustavit će eksploataciju rude s površinskih kopova koju obavlja tvrtka izabrana na tenderu ukoliko im prema dogovoru do 7. srpnja ne bude isplaćena jedna plaća.

Radnicima nisu isplaćene četiri plaće i doprinosi za više mjeseci tijekom prethodnih godina, javlja Srna.

“Nedopustivo je da radnici ne primaju plate i da rade u ovako teškim uslovima bez zdravstvenog osiguranja”, rekao je predsjednik Granskog sindikata rudarske i metalske industrije Republike Srpske Tane Peulić.

Salimović: Ekstra profit, a nemaju za plaće

Predstavnici Općine Srebrenica kažu da ova lokalna zajednica podržava radnike i ističu da se u Rudniku ne poštuje zakon jer je poslodavac dužan u roku 30 dana zaposlenima isplatiti zarađene plaće.

Savjetnik načelnika za privredu Srebreničke općine Ćazim Salimović kaže da se ne može dozvoliti da izvođač radova na eksploataciji rude ostvaruje ekstra profit, a da nema sredstava za Rudnik i plaće njegovim radnicima te za izmirivanje osnovnih zakonskih obaveza kao što su koncesije i naknade za korištenje prirodnih resursa.

Na sinoćnjem sastanku radnika i direktora Rudnika Mladena Radića s predstavnicima sindikata, Općine i izvođača radova, najavljeno je podnošenje kaznene prijave protiv bivših rukovodilaca zbog potpisivanja štetnih ugovora po ovo poduzeće.

U prethodnih nekoliko godina nisu izmirivani ni reprogramirani dugovi prema fondovima, koncesijske i naknade za korištenje prirodnih resursa.

Jedna plaća kratkoročno rješenje

Radić je izjavio da će u suradnji s “Aluminom” nastojati osigurati sredstva za isplatu jedne plaće, što je kratkoročno rješenje za ovaj kolektiv.

Naveo je da je u roku deset dana zakazan sastanak sa svim zainteresiranim subjektima za sklapanje ugovora kojim bi bilo omogućeno poslovanje rudnika i izmirivanje zaostalih obaveza iz prethodnog perioda u nekom prihvatljivom roku.

Kriza u ovom rudniku nastupila je nakon otkrivanja malverzacija litvanskih poslodavaca u Fabrici glinice “Birač” iz Zvornika čija je “kćer”, zvornička “Alumina”, jedini kupac rude boksita od srebreničkog rudnika.

Izvor: Agencije