Srebrenica: Sud BiH odbacio žalbe o izborima

Apelaciono vijeće  Suda Bosne i Hercegovine odbilo je žalbe Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i Koalicije za Republiku Srpsku na rezultate izbora u Srebrenici.

Oni su tražili da se ponište izbori u Srebrenici, što je Sud odbacio kao neosnovano.

Prema odluci Vijeća, Ćamil Duraković, kandidat kojeg je podržala građanska inicijativa Glasaću za Srebrenicu, ostaje načelnik.

“Mi sada nemamo vremena za gubljenje. Morat ćemo što prije pristupiti formiranju koalicije i krenuti odgovarati na zadatke koji su pred nama”, rekao je Duraković.

“Naravno da sam očekivao ovo, na kraju je Sud Bosne i Hercegovine rekao svoju zadnju i mislim da polemike oko izbornih rezultata oko legitimiteta itd. sada trebaju prestati i naravno sada svi trebamo da se uozbiljimo i krenemo raditi.”

Kočević prihvata odluku

Žalbu je Sudu ranije uputila Koalicija za Republiku Srpsku, koja tvrdi da rezultati nisu legitimni, zbog, kako kažu, fiktivnih prijava preblivališta u Srebrenici.

Vesna Kočević, kandidatkinja stranke Milorada Dodika, koji je pokrenuo inicijativu za poništavanje izbora, poražena je u trci za čelnu poziciju opštine.

Kočević je kazala da prihvata odluku Suda.

“Mi kao koalicija i predstavnici koalicije dostavili smo sve što je trebalo. Ukoliko je Apelacioni sud ovako odlučio, mislim da ćemo i mi to sad prihvatiti bez obzira, iako smo mi i dalje na neki način ostali nezadovoljni … ali evo, konačno mislim da se mora i to završiti. Ovaj put nek ostane tako, prihvatit će se ta njihova odluka.”

Dodik je kazao da “to više nije pravna nego politička odluka. Očigledno je pod pritiskom jednog broja stranaca taj Sud koji je i ranije odlučivao na ovaj način, odlučio i ovaj put”.

On je naveo da je bio dovoljan jedan primjer neregularne registracije za izbore da svaki sud koji drži do pravde i prava poništi takve izbore.

“Međutim, ovdje očigledno može da se kombinuje nepravo i držanje predavanja nekih međunarodnih faktora o nekim potrebama, a u suštini se vrši uticaj na Sud”, naveo je on.

Sudska odluka daje prostora Centralnoj izbornoj komisiji BiH da potvrdi rezultate lokalnih izbora u Srebrenici dva mjeseca nakon održanih izbora, ali i političkih previranja.

Izvor: Al Jazeera