Srebrenica: Vučića niko neće zvati niti mu braniti dolazak

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula bit će ukopano 135 novoidentificiranih žrtava (Al Jazeera)

Niko neće zvati premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciju 11. jula niti mu brani dolazak u Srebrenicu, poručeno je sa današnje sjednice Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici.

Na sjednici, održanoj u Potočarima, kazano je kako se na komemoraciji očekuje dolazak predstavnika 40 država, a da sve aktivnosti u vezi s pripremom programa obilježavanja 11. jula teku prema planu.

Istaknuto je i kako Naser Orić, ratni komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), ove godine neće prisustvovati aktivnostima obilježavanja genocida.

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula bit će ukopano 135 novoidentificiranih žrtava, a komemoraciju će osiguravati više od 2.000 policijskih službenika.

Savjeti sa svih strana

Prošle sedmice je saopćeno kako će premijer Srbije Vućić odluku o odlasku u Srebrenicu donijeti između 6. i 9. jula te je poručio da neće trpjeti nikakve strane pritiske. Kazao je da ta odluka zavisi isključivo od njega, ali da niko ne zna šta će se sve dogoditi u Srbiji i regiji do 11. jula.

„Dobijam savete sa svih strana. Moj posao je da uradim ono najbolje za Srbiju i da ne mislim o rezultatima nekih budućih izbora, ili bilo čega drugog. Doneću odluku koja je najbolja za srpski i bošnjački narod i ne interesuju me ni sigurnost, ni bezbednost, ni rizici“, naglasio je Vučić.

Dodao je da je prilikom ponude da ode u Srebrenicu bio siguran da će Bošnjaci „oberučke dočekati iskrenu i prijateljsku ponudu“, jer srpski i bošnjački narod žive jedni s drugima.

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko u Srebrenici sretne Orića, Vučić je rekao: „Prvo da vidimo ko će da ide, kako će da ide, kada će da ide i da li će da ide…“

Izvor: Al Jazeere