‘Srebreničanka’ između politikantstva i proizvodnje

Fabrika pomfrita 'Srebreničanka' počela je s proizvodnjom u augustu prošle godine (Al Jazeera)

‘Srebreničanka’ nije zatvorena, daleko od toga; radi se na tehničkoj adaptaciji proizvodnih kapaciteta kako bi se zadovoljilo rastuće tržište”, izjavio je za Al Jazeeru direktor fabrike pomfrita u Srebrenici Aziz Šahhusejnov.

Proteklih dana upravi “Srebreničanke” posredstvom medija upućene su oštre kritike i višestruko je prozivana da je iskoristila povjerenje lokalne zajednice, a zatim zatvorila svoje proizvodne kapacitete, ostavivši poljoprivredne proizvođače s desecima tona neotkupljenog krompira.

“‘Srebreničanka’ je privremeno obustavila proizvodnju, koristimo ovaj period da unaprijedimo liniju proizvodnje, a problem oko otkupa se javio usljed neispunjavanja dogovorenog kvaliteta sirovina. Prema ugovoru, tačno je definirano koja odstupanja su u granicama tolerancije, a mi ne možemo otkupiti nešto što ćemo baciti”, poručio je Šahhusejnov.

Više od 50 tona krompira

Potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica Radomir Pavlović navodi da je stao iza interesa poljoprivrednih proizvođača, kojima je lokalna zajednica osigurala sjemenski materijal kao motivaciju za ulazak u projekt proizvodnje pomfrita.

“Na teritoriji Srebrenice ima više od 50 tona proizvedenog krompira, koji sada stoji. Fabrika odbija da otkupi proizvode, jer, prema njihovim riječima, ne zadovoljava traženi kvalitet, odnosno nivo škroba. Sada radimo na traženju alternative, šta učiniti sa tolikim krompirom, koji dogovoreni kupac ne želi – podijeliti socijalno ugroženim porodicama ili naći alternativno tržište”, kazao je Pavlović za Al Jazeeru.

Prema njegovim riječima, Srebrenici se mnogo toga obećava, ali se malo realizuje.

Slučaj s fabrikom pomfrita, tvrdi on, samo je jedno u nizu razočarenja koja potresaju stanovništvo koje se bori za golu egzistenciju.

“Srebrenici trebaju konkretne stvari, a ne pokušaji, ovo je sredina sa vrhunskim privrednim potencijalima i potrebno ju je kao takvu predstaviti široj javnosti. Kako da pošaljemo potencijalnim investitorima pozitivnu poruku kada nam se ovakve stvari dešavaju?”, navodi Pavlović.

‘Ne trebaju nam paušalne izjave’

S druge strane, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković pojašnjava da je u toku neopravdana medijska hajka na upravu srebreničke fabrike zbog, po svemu sudeći, nesporazuma.

“Obaviješten sam da fabrika momentalno nije u funkciji. Prema riječima direktora ‘Srebreničanke’ Aziza Šahhusejnova, riječ je o tehničkom problemu, koji iziskuje remont pogona. Moram naglasiti da su ovi investitori ovdje došli sami i nikada nisu tražili finansijsku podršku, ovo nije ni blizu gotova priča i nije mudro prozivati nekoga i stavljati mu odgovornost. Umjesto da molimo investitore i da im pružimo podršku, ovdje se pravi neka prozivka, bazirana na paušalnim izjavama”, kazao je Tabaković za Al Jazeeru.

Šahhusejnov navodi da je primarni cilj uspostavljanja industrijske proizvodnje na teritoriji Srebrenice imao plemenite motive, demantujući Pavlovića da je “Srebreničanka” “samo jedan od pokušaja”.

“Ovdje je uložen veliki kapital kako bi se napravio pozitivan privredni utjecaj. Godine 2014. osnovali smo firmu koja će zapošljavati i Srbe i Bošnjake i sve ostale koji žele biti dio te pozitivne priče. Nama je najjeftinije i najlakše uvesti sirovinu i plasirati svoje proizvode, ali mi želimo stimulirati poljoprivrednu proizvodnju i motivirati privredni ambijent šireg regiona”, govori on.

Šahhusejnov ne želi direktno odgovoriti na prozivke u vezi s otkupom krompira, ali kaže da “Srebreničanka”, kao i Općina Srebrenica, radi na rješavanju problema neotkupljene sirovine.

‘Zaposlit ćemo još ljudi’

“Imali smo nekoliko sastanaka, na kojima smo dogovorili da ćemo, u skladu s ugovorom, otkupiti količine krompira koje možemo koristiti, a one koje ne zadovoljavaju naše standarde nastojat ćemo plasirati u druge svrhe. Dakle, nema problema, mnogo je stvari rečeno van naše kontrole i znanja”, kaže direktor “Srebreničanke”.

U medijima su plasirane tvrdnje da “Srebreničanka” nikad nije radila, odnosno da nije imala stalno zaposlenih radnika i da je riječ samo o “stranačkoj perionici novca”.

“Fabrika za proizvodnju pomfrita ‘Srebreničanka’ počela je s proizvodnjom u augustu prošle godine te sarađujemo s većim lancima distributivnih centara. Imamo 20 stalno zaposlenih, a po potrebi angažiramo do 35 radnika. Upravo radimo na proširenju kapaciteta i tehničkoj adaptaciji, koja uslovno govori da ćemo zapošljavati još ljudi, a samim time proširiti listu poljoprivrednih proizvođača od kojih ćemo otkupljivati krompir. Zaista mislim da nema mjesta kritici, jer smo ovdje upravo zato što vjerujemo da možemo unaprijediti kompletan region”, zaključio je Šahhusejnov.

Izvor: Al Jazeera