Oglasi

Šri Lanka: Nepogoda uništila rižina polja

Ministarstvo poljoprivrede istražuje druge sorte riže koje bi mogle podnijeti loše vremenske prilike, što je slaba utjeha prezaduženim poljoprivrednicima.

U Šri Lanki je velika nestašica riže, a poljoprivrednici se suočavaju s velikim dugovima nakon što su vremenske nepogode uništile njihove usjeve.

Poslije mjeseci suše, poplave su oštetile poljoprivredne površine Šri Lanke.

Pet jutara plodne zemlje jednog farmera pokrivaju jedino trula polja riže. Poplave su uništile više od 40.000 kvadratnih metara zemljišta u ovoj oblasti. Poljoprivrednici su očajni.

"Ne možemo otplatiti dugove. Imovina nam je pod hipotekom, morali smo založiti nakit. Morali smo posuditi novac kako bismo zasijali usjeve, a sada ne postoji način da ga vratimo", kaže Dingiribanda Kulatunga, farmer.

Kulatunga nije usamljen u ovim teškim vremenima. Stotine drugih farmera u sličnoj su situaciji.

Na sastanku udruženja poljoprivrednika žustro se raspravlja o mogućoj kompenzaciji.  Bijesni su zbog lošeg upravljanja vodnim resursima i nesposobnosti nadležnih da u isparavnom stanju održavaju spremišta za navodnjavanje. No, većina je nemoćna pred naletom prirodne nepogode.

Nezahvalne prognoze

"Ne možemo se boriti s nevremenom, sušom, poplavama i obilnom kišom. Moramo ih prihvatiti", kaže R. A. Wijewarna.

Šteta se još procjenjuje. Vlasnici jednog mlina kažu da su izgubili više od milion eura.

"Pokušali smo spasiti što je moguće više žitarica, ali nivo vode podizao se previše brzo", izjavila je Noor ul Fahir.

Vremenske promjene ostavile su pustoš za sobom, a prognoze su nezahvalne.

"Kiša ne pada kada je trebamo zbog klimatskih promjena. Sada nemamo dovoljno vode za navodnjavanje", rekao je Upul Kanayakkara.

Ministarstvo poljoprivrede istražuje druge sorte riže koje bi mogle podnijeti loše vremenske prilike, što je slaba utjeha prezaduženim  poljoprivrednicima.

Izvor: Al Jazeera