Šri Lanka: Optužbe UN-a zbog ratnih zločina

Ujedinjeni narodi optužili su i snage Vlade Šri Lanke i pobunjeničke Tamilske tigrove za ratne zločine.

Tako stoji u danas objavljenom izvještaju o zločinima počinjenim u sukobima koji su trajali 26 godina.

U završnoj ofanzivi Vladinih snaga, ubijeno je 40.000 pripadnika Tamilskih tigrova.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein pozvao je na osnivanje specijalnog suda i stvaranje komisije koja bi istražila zločine počinjene u građanskom ratu u Šri Lanki.

„Izvještaj UN-a je vrlo oštar i spominje potrebu za osnivanjem posebnog suda koji će razmatrati slučajeve navodnog kršenja ljudskih prava i humanitarnog zakona. U izvještaju se ističe da su najveći dio tih zločina počinile Vladine snage. No, spominju se i zločini koje su navodno počinili pripadnici pobunjeničkih Tamilskih tigrova, pogotovo kad je riječ o regrutaciji djece“, javlja reporterka Al Jazeere Minelle Fernandez.

„Kad je riječ o napadima na civile, prije svega u zonama u kojima nije bilo sukoba, u izvještaju se optužuju Vladine snage.“

Mučenja i silovanja

Ona dodaje kako se navodi i da su Tigrovi često uspostavljali baze u blizini naseljenih područja te da nisu dopuštali civilima da napuste ta područja.

„Ipak, ističe se kako to ne opravdava Vladine snage što nisu brinule o sigurnosti tih civila. Sljedeća faza, na kojoj će raditi Vlada Šri Lanke i UN, bit će sagledavanje mogućnosti za osnivanje posebnog suda“, javlja Fernandez.

Objavljujući dugo očekivani izvještaj koji bi pomogao procesu pomirenja u Šri Lanki, Hussein je istakao kako su u toj azijskoj državi snage sigurnosti počinile stravične zločine kao što su mučenje, egzekucije, silovanja, samoubilački napadi, ubistva…

Grupe za ljudska prava i neke vlade žele provođenje međunarodne istrage, čemu se Šri Lanka opire.

Građanski rat u toj državi trajao je četvrt vijeka a završen je 2009. godine kada su Vladine snage porazile pobunjeničke Tamilske tigrove.

Prema procjeni UN-a, u građanskom ratu je ubijeno najmanje 80.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije