Sri Lanka: Protesti zbog rušenja džamije

Izmiještanje džamije najavljeno je nakon protesta budističkih svećenika u Dambulli (AFP)

Više hiljada muslimana u Sri Lanci blokiralo je ulice u prijestonici u petak u znak protesta protiv poteza vlade da izmjesti Jumma džamiju iz grada Dambulle, u centralnom dijelu države.

Nakon završetka podnevne molitve, u centru glavnog grada Colomba muslimani, predvođeni opozicijskim političarima koji predstavljaju etničke grupe Sinhalesa, muslimana i Tamila, organizirali su proteste, zahtijevajući vjerske slobode, prenosi Xinhua.

Oni zahtijevaju od vlade da ublaži rastuće vjerske tenzije i obuzda djelovanja ekstremističkih vjerskih grupa u zemlji koja se oporavlja od višedecenijskog etničkog rata.

“Moramo zaštititi jedinstvo Sinhala, muslimana i Tamila u zemlji, inače će ga uništiti ekstremizam stvaranjem nepotrebnih problema”, kazao je Mujibur Rahman, pokrajinski vijećnik iz glavne opozicione stranke Ujedinjena narodna partija.

“Uništavanjem džamije najveća šteta neće biti učinjena samo muslimanima, nego i budistima, jer će ih međunarodna zajednica označiti kao ekstremiste”, kazao je lider ljevičarske političke partije Novi lijevi front Wickremabahu Karunaratne.

Demonstranti su optužili ekstremističku sinhalsku budističku političku partiju, saveznike trenutne koalicione vlade, da su odgovorni za stvaranje vjerskih tenzija u multireligijskoj otočnoj državi.

Muslimani su osudili odluku vlade da premjesti džamiju u Dambulli nakon protesta budističkih svećenika, koji su pokušali uništiti 60 godina staru džamiju prošlog petka.

Policija je pozvana da smiri situaciju.

Vlada je kasnije objavila odluku da premjesti džamiju i drugih 70 građevina kako bi proglasili Dambullu svetim budističkim mjestom.

Izvor: Agencije