Srpske porodice iz Vukovara optužile Merčepa

Sedam porodica srpske nacionalnosti iz Vukovara podiglo je krivičnu prijavu protiv Tomislava Merčepa, bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Hrvatske, saznaje Al Jazeera.

Kako je iz Vukovara izvijestila reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga, optužbe se odnose na ubistva i nestanak članova njihovih porodica, što se desilo prije početka opsade i uništenja grada 1991.

Merčep je u to vrijeme bio komandir Zbora narodne garde.

On je, u posebnom slučaju na zagrebačkom Županijskom sudu odbio optužbe da je, kao zapovjednik Pričuvne postrojbe MUP-a, bio odgovoran za nezakonita hapšenja, mučenja, zlostavljanja i ubistva civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja 1991. godine.

Hrvatsko Državno odvjetništvo potvrdilo je za Al Jazeeru da je u toku obrada sedam krivičnih prijava protiv Merčepa.

Priča udovice

Radojka Mrkić, čijem se suprugu Mladenu, direktoru vukovarske kompanije Vupik, gubi svaki trag u maju 1991. godine, po prvi put  je za Al Jazeeru progovorila o njegovom nestanku.

Mladen Mrkić je presreten je ispred lokalne prodavnice kada se vraćao kući.

„Na kraju je on ostavio kruh i mlijeko  na bankini i odvezli su ga u Teritorijanu odbranu. I otada mu se gubi svaki trag”, kazala je Radojka Mrkić.

Dvije sedmice nakon Mrkićevog nestanka, Merčep je smijenjen s vukovarske funkcije, te je postao pomoćnik ministra unutarnjih poslova Hrvatske.

„Meni su predlagali da idem sa sinom. Ja nisam htjela. Htjela sam da pronađem muža“, kroz suze je kazala Radojka Mrkić.

Ona je rekla da njen suprug nije bio politički aktivan.

Ubijeni zbog nacionalnosti

Isto za svog preminulog oca tvrdi i Slobodan Jakovljević, čiji je otac, poslovođa u vukovarskoj robnoj kući, ubijen na kućnom pragu u noći 29. juna 1991. metkom u prsa iz automatske puške.

Jakovljević kaže su on i njegova porodica nakon ubistva odmah pozvali policiju, koja je napravila uviđaj, ali da hrvatske vlasti nisu istražile slučaj.

Iako od 1998. Pokušava saznati ko je ubio njegovog oca, Jakovljević se, kako kaže, nije pomakao s mrtve tačke.

Upitan zašto mu je otac ubijen, Jakovljević odgovara: „Pa samo zato što je Srbin. I da se ostali Srbi u gradu zaplaše i bježe iz Vukovara!”

Nova vlasnica kuće u kojoj se dogodilo ubistvo prišla je Jakovljeviću tokom snimanja za Al Jazeeru i kazala mu da se sjeća njega i njegovog oca „ali nismo mi tu ništa krivi.”

Hrga je kazala da iako je ubistvo Srba u Vukovaru tabu tema u Hrvatskoj, autor pozorišne predstave „Crne oči“, Davor Špišić „progovara o onome što je mnogima još teško čuti“.

O predstavi, koja se prikazuje u Zagrebu, kaže:

„Nemam iluzije da naše predstave tu mogu nešto promijeniti, nečija uvjerenja da je to bilo ispravno, ali neka je ljepota i nada u tom pokušaju.”

Izvor: Al Jazeera