Srpski advokati se vratili u sudnice

Advokatura Srbije danas je počela s radom, nakon četiri i po mjeseca, pošto su ispunjeni njeni zahtjevi za izmjene propisa o javnom bilježništvu i propisa o paušalnom oporezivanju advokata.

Advokati u cijeloj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine, tražeći izmjene propisa o javnom bilježništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smjenu ministra pravde Nikole Selakovića, a njihove kolege iz Beograda već su nekoliko dana ranije obustavile rad.

Poslije višemjesečnih neuspjelih pokušaja za dogovor, krajem godine su stručni timovi Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije postigli sporazum na osnovu kojeg je Skupština Srbije prošle sedmice po hitnom postupku izmijenila odredbe Zakona o javnom bilježništvu, Zakona o prometu nekretninama, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasljeđivanju.

Ograničen posao za notare

Najvažnije izmjene sa stanovišta advokature i građana je da javnobilježnički zapis neće više biti obavezan za sve ugovore koji se odnose na promet nekretnina.

U formi javnobilježničkog zapisa javni bilježnik će sastavljati samo ugovore o raspolaganju nekretninama poslovno nesposobnih lica i sporazum o zakonskom izdržavanju.

Također, ugovor o hipoteci i založna izjava mogu se na zahtjev stranaka sastaviti u formi javnobilježničkog zapisa kada je potrebno da one imaju svojstvo izvršne isprave, odnosno kada se na osnovu ugovora o hipoteci i založne izjave može neposredno provesti prinudno izvršenje (sudsko ili vansudsko) po dospjelosti obaveze.

Za ostale pravne poslove, odnosno privatne isprave koje će sačinjavati ili građani ili advokati, predviđena je potvrda javnog bilježnika stavljanjem solemnizacijske klauzule, koja je uglavnom prilagođena sudskoj ovjeri ugovora važećoj do 1. septembra 2014. godine.

Solemnizacijskom klauzulom javni bilježnik potvrđuje da je strankama u njegovom prisustvu pročitan ugovor, da su one izjavile da on u svemu i potpuno odgovara njihovoj volji i da su ga svojeručno potpisale.

Javni bilježnik će moći odbiti solemnizaciju u slučaju da stranka nije poslovno sposobna i kada nema urednu punomoć ili kada ocijeni da se radi o apsolutno ništavnom ugovoru.

Izmjenama zakona predviđeno je da stranka u tom slučaju ima pravo prigovora sudu, čime je osigurana sudska kontrola rada javnih bilježnika, a ne samo prigovor Javnobilježničkoj komori, kako je prvobitno glasila zakonska odredba.

Izmijenjene i odredbe o porezu

Kada je riječ o pitanju poreza zbog kojeg su beogradski advokati 15 dana štrajkovali i prošlog ljeta, Vlada Srbije je krajem godine izmijenila spornu uredbu.

Prema njoj, predviđa se da advokatima paušalni porez za 2014. godinu bude povećan najviše 10 posto u odnosu na 2013. godinu, što je u skladu sa zahtjevima advokature.

O kriterijima za paušalno oporezivanje za ovu godinu i sve naredne godine, stručni timovi Advokatske komore Srbije i Ministarstva finansija pregovaraće u narednom periodu.

Tokom protesta odgođeno je najmanje 100.000 suđenja. Veliki broj saslušanja u policiji i tužilaštvu nisu se mogli održati, kao ni druge procesne radnje, jer advokati nisu željeli postupati pred državnim organima.

Postupali su samo u onim slučajevima kada je postupanje vezano za rok, kako ne bi naštetili interesu svojih klijenata.

Protest je obilježio i određeni broj isključenja iz advokatskih komora, i to onih advokata koji nisu poštovali uputstvo o postupanju, odnosno zabrani pojavljivanja pred policijom, tužilaštvom i sudom.

Izvor: Agencije