Srušen dio drevne tvrđave u Halepu

Halepska tvrđava datira iz 13. stoljeća (AFP)

Dio zidina poznate tvrđave u Halepu, simbola grada, urušio se nakon eksplozije u tunelu u tom drevnom sirijskom gradu uvrštenom na popis svjetske kulturne baštine, izvijestili su u nedjelju službeni mediji i Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Agencija Sana piše da su oružane grupe u noći na nedjelju podmetnule eksploziv u tunel u starom dijelu Halepa što je prouzročilo urušavanje dijela zidina tvrđave iz 13. stoljeća.

Opservatorija izvještava o “snažnoj eksploziji koja je odjeknula u noći na nedjelju u tunelu u starom dijelu Halepa”, drugom po veličini sirijskom gradu.

Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije potvrdio je za AFP informaciju, kazavši kako još nije poznato ko su počinitelji.

‘Žestoki sukobi’

“Nakon eksplozije uslijedili su žestoki sukobi između pripadnika snaga režima i pobunjeničkih grupa”, rekao je on, a prenosi Hina.

Od 2012. historijska jezgra Halepa podijeljena je između pobunjenika i snaga lojalnih režimu.

Snage režima smještene su u dijelu historijskog centra i u poznatoj halepskoj tvrđavi, simbolu grada.

Od prošle godine pobunjenici su nekoliko puta podmetali eksploziv u tunele kako bi doprli do položaja vojske u starom dijelu grada, uništivši pritom razne građevine, među njima i hotel Carlton 8. maja 2014.

Izvor: Agencije