Srušio se saudijski vojni helikopter u Jemenu

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pretrpjeli su najveće gubitke u Jemenu (EPA)

Saudijski vojni helikopter Black Hawk Sikorsky srušio se u utorak u Jemenu, pri čemu je poginulo najmanje 12 članova vojnog osoblja, objavila je saudijska agencija SPA, prenosi Reuters.

Navodi se da se uzrok pada helikoptera, koji se srušio u pokrajini Marib, istočno od pokrajine San'e, i dalje istražuje.

Ovo je jedan od najvećih ljudskih gubitaka saudijskih snaga u pojedinačnom incidentu otkad je koalicija arapskih država pokrenula vojne operacije protiv oružanog pokreta Husi 2015. godine, u pokušaju vraćanja na vlast jemenskog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Saudijski helikopter oboren je u incidentu u kojem je otvorena vatra “s prijateljskim namjerama”, obavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane Jemena.

Mjesečno 100 žrtava

Helikopter je oboren “kao rezultat pogrešnog tumačenja sistema zračne odbrane, što je dovelo do uništenja letjelice prije nego što je sletjela”, rekao je neimenovani visoki izvor u komandi jemenske vojske, navedeno je na sajtu, prenosi Reuters.

Ranije je glasnogovornik koalicije, general Ahmed Assiri, kazao agenciji AFP da je “suviše rano” za komentar o uzroku nesreće.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, vodeće sile koalicije, pretrpjeli su najveće gubitke u Jemenu.

U septembru 2015. godine, u raketnom napadu pobunjenika na bazu koalicije u Maribu, ubijeno je 67 vojnika, većinom Emiraćana.

U prosjeku 100 civila mjesečno umre u ratu u Jemenu, a većina je poginula u zračnim napadima koalicije, predvođene Saudijskom Arabijom, saopćio je krajem marta Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Poginulo 1.546-ero djece

U saopćenju, kojim se obilježava druga godišnjica rata, navodi se da su u sukobu između pobunjenika Husa i Vlade Jemena ubijena 4.773 civila, a povrijeđena 8.272.

U ratu u Jemenu poginulo je najmanje 1.546-ero djece, objavile su UN-ove agencije.

Od marta 2015. do 10. marta 2017. poginulo je najmanje 1.546-ero djece, a 2.450-ero njih ostali su invalidi, izvijestio je Fond UN-a za djecu.

Izvor: Agencije