Šta je pisao Corbyn: Napadi 11. septembra su manipulacija SAD-a

Sve ovo se u javnosti pojavljuje uoči konvencije laburista na kojoj će Corbyn pokušati da ujedini posvađane frakcije (EPA)

Novoizabrani lider britanskih laburista Jeremy Corbyn tvrdi da su napadi na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. bili manipulacija Zapada kako bi mogao da započne rat u Afganistanu.

Članak o napadu je Corbyn napisao prije 12 godina, objavili su danas britanski mediji.

Lider Laburističke stranke, druge po snazi u Ujedinjenom kraljevstvu, iznio je taj stav u nizu tekstova u kojima je kritikovao bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira i bivšeg predsjednika SAD-a Georgea Busha da su iskoristili napade 11. septembra da krenu u rat, piše Telegraph.

“Historičari će sa velikim interesovanjem proučavati manipulaciju vijestima u proteklih 18 mjeseci. Nakon 11. septembra, tvrdnje da su za napad odgovorni Osama bin Laden i Al-Kaida iznijete su brzo i glasno. To se ubrzo pretvorilo u napad na talibane i zatim, suptilno, u promjenu režima u Afganistanu”, napisao je Corbyn u članku za list Morning Star 2003. godine.

Novi svjetski poredak

Prije toga, on je napisao seriju tekstova u kojima se može naslutiti da prihvata teoriju zavjere o novom svjetskom poretku.

Tako je još 1991. godine u listu Labour Briefing napisao da je Zalivski rat bio prvi čin stvaranja novog svjetskog poretka, kako bi bogati i moćni mogli da održe ekonomski poredak uz slobodno korištenje oružja.

“Cilj ratne mašine SAD-a je održanje svjetskog poretka kojim dominiraju banke i multinacionalne kompanije Evrope i Sjeverne Amerike”, napisao je za publikaciju SCGN iste godine.

Sve ovo se u javnosti pojavljuje uoči konvencije laburista na kojoj će Corbyn pokušati da ujedini posvađane frakcije.

Veteran ljevice Corbyn dobio je na izborima 12. septembra podršku 59,5 posto članova i pristalica laburista, ali ima mnogo manje podrške među poslanicima Laburističke partije, od kojih je nekoliko izjavljivalo da ta stranka ne može da pobijedi na narednim izborima 2020. ukoliko se okrene ulijevo.

Izvor: Agencije