Šta je polonij 210?

Polonij postoji u uranskim rudama, ali u vrlo malim količinama (EPA)

Polonij je rijedak i vrlo radioaktivan element. Nalazi se u atmosferi i u Zemljinoj kori, iako u izuzetno malim količinama. Marie Curie otkrila je ovaj element u 19. stoljeću.

Polonij ima desetine izotopa. Jedan od najpozantijih je polonij 210, koji emitira alfa čestice s visokim stepenom radioaktivnosti. Ovaj izotop pronađen je na ličnim predmetima Yassera Arafata, prema zaključcima Al Jazeerine istrage. 

Zbog njegove radioaktivnosti, polonij je korišten kao okidač za nuklearno oružje, te kao izvor energije za satelite i druge svemirske brodove. Ruski svemirski program koristio ga je za zagrijavanje vozila za istraživanje nebeskih tijela, koji su se spustili na Mjesec 70-ih.

Da li je ranije korišten kao otrov?

Da, barem jednom. Polonij je korišten u ubistvu Aleksandra Litvinenka, nekadašnjeg ruskog špijuna koji je postao disident.

Litvinenkovo zdravstveno stanje bilo je dobro do prvog novembra 2006. godine, kada je iznenadno obolio, te je hospitaliziran. U početku je imao jaku dijareju i povraćao je. Dijagnosticirana mu je stomačna infekcija.

Međutim, njegovo stanje se pogoršalo. Ljekari su otkrili da mu je opao broj bijelih krvnih zrnaca, zbog čega je bio podložan infekcijama.

„Koža mu je požutjela, što je ukazivalo na nefunkcionalnost jetre, a testiran je za dva najčešća uzroka, hepatitis i AIDS, ali to nije bio uzrok“, napisao je John Emsley u knjizi „Molekule ubistva“, u kojoj se jedno poglavlje odnosi na trovanje polonijem. „Zatim mu je kosa počela opadati.“

Ljekari su konačno zaključili da je Litvinenko ozračen, a kasnijim testovima otkriveno je da je polonij uzrokovao trovanje.

Vjeruje se da je polonij ubio još nekoliko ljudi, uključujući Irene Curie, kćerku Marie Curie, te dvoje ljudi koji su radili na izraelskom nuklearnom programu.

Koji su simptomi trovanja polonijem?

Zbog činjenice da postoji jako malo zabilježenih slučajeva, nema mnogo naučne literature o ovoj temi.

Nekolicina slučajeva trovanja ljudi, kao i studije izvedene na životinjama, ukazuju na simptome slične drugim oblicima radijacije – povraćanje, dijareja, opadanje kose, umanjen broj bijelih krvnih zrnaca. Tragovi otrova dopiru do vitalnih organa poput jetre i srca, zbog čega ti organi prestaju funkcionirati.

Kako se proizvodi polonij?

Polonij postoji u uranskim rudama, ali u vrlo malim količinama, naprimjer 100 mikrograma po toni rude.

Kako ne bi ulagali napore za izdvajanje polonija iz uranske rude, moderni proizvođači stvaraju polonij u nuklearnim reaktorima, tako što neutronima bombardiraju bizmut. Većina svjetskog polonija proizvodi se u Rusiji.

Izvor: Al Jazeera