Šta je S. Arabija učinila da promijeni svoju reputaciju u SAD-u?

Mohammed bin Salman, Donald Trump, Saudijska Arabija, SAD
Saudijska Arabija za vrijeme Obame osjećala se marginalizovano; sada pokušava sklopiti prijateljstvo s Trumpom (EPA)

Sajt Bloomberg u svom novom tekstu otkriva da Saudijska Arabija ulaže maksimalne napore kako bi obnovila svoju reputaciju, koja se konstantno narušava u SAD-u.

Navodi da Rijad troši mnogo novca, dovodi nova lica i lobiste s namjerom da se približi političkim ličnostima u SAD-u i utječe na njih.

Princ Khaled bin Salman, novi saudijski ambasador u SAD-u, spada u neka od tih novih lica, čiji je zadatak, prema Bloombergu, obnoviti odnose Rijada s Washingtonom.

Ali Shihabi, bivši bankar, koji je došao u Washington 2017. i uspostavio prosaudijski trust mozgova Arabia Foundation, kaže da su se Saudijci u vrijeme predsjednika Baracka Obame osjećali marginalizovano i, u nekim slučajevima, na meti tadašnje američke politike.

Shihabi pojašnjava za Bloomberg da je Saudijska Arabija lobirala protiv nuklearnog sporazuma s Iranom te pokušavala zaustaviti usvajanje zakona poznatog kao Zakon o pravdi protiv sponzora terorizma (JASTA) u Kongresu SAD-a 2016. godine.

Trump prvo podržao blokadu, pa pohvalio Dohu

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubair proveo je tada nekoliko sedmica u Washingtonu kontaktirajući s prijateljima Kraljevine s namjerom da promijeni taj zakon, što je bilo bezuspješno.

Bloomberg ističe da je Rijad donio odluku da iskoristi napore Yousefa al-Otaibe, ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata u SAD-u, s jedne, te sklopi prijateljstvo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovim zetom Jaredom Kushnerom, s druge strane.

Na samom početku izbijanja zaljevske krize, dodaje sajt, Trump je podržao potez država koje su uvele blokadu Kataru, ali je onda ponovo procijenio situaciju i primio u posjetu katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija te pohvalio napore Dohe u borbi protiv terorizma.

Izvor: Al Jazeera