Šta mladi Amerikanci znaju o Hirošimi

Barack Obama sutra će učiniti nešto što nijedan američki predsjednik za vrijeme svog mandata do sada nije – posjetit će spomenik žrtvama napada na Hirošimu, japanskog grada na koji su Sjedinjene Američke Države u Drugom svjetskom ratu bacile atomsku bombu.

On je napustio Washington koji je u ovo doba godine pun školaraca na ekskurziji. No, kod spomenika posvećenom Drugom svjetskom ratu, teško  se može naći učenik koji zna da je njihov predsjednik u historijskoj posjeti Hirošimi – ili šta se tamo uopće desilo.

„Amerikanci su napravili atomsku bombu i gađali Nijemce da bi zaustavili rat“, kaže jedan mladi Amerikanac, dok njegova sunarodnjakinja govori: „Loše je završilo. Pobijedili smo. Njemačko carstvo je palo, carstvo Sovjetskog saveza je palo, a saveznici su pobijedili.“

U augustu 1945. godine, Amerikanci su ispustili dvije atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki – jedini put kada je takvo oružje upotrijebljeno u sukobu. Posjetioci neće naći detalje o tome među mramornim zidovima spomenika – Japan se spominje samo kao mesto na kojem su se američki vojnici borili, iz Washingtona javlja novinarka Al Jazeere Patty Culhane.

„Isti je slučaj i u muzeju Smithsonian, gdje je izložen avion Enola Gay. Misija njene posade je opisana, ali se ne spominje ono što se desilo nakon što je prva atomska bomba ikada upotrijebljena ispuštena iz ovog aviona“, dodaje.

Bez izvinjenja

Odmah nakon bombardiranja, Amerikanci su počeli isticati kako je atomska bomba tehnološko čudo – niko nije bio fokusiran na ogromnu ljudsku cijenu napada. Učenici uglavnom uče kako je upotreba atomskih bombi bila „nužno zlo“. Ali, historičari su vremenom takvu retoriku počeli dovoditi u pitanje.

„Bombe vjerovatno nisu bile neophodne, zbog sovjetske objave rata i napada, koji bi, u suštini, donijeli isti rezultat“, smatra profesor političkih nauka John Mueller.

Međutim, čini se da neki učenici toga nisu svjesni, pa kažu: „Mislim kako je to bila dobra stvar jer je rat mogao drugačije završiti da ih nismo napali atomskim oružjem. Ne kažem da je dobro to što se desilo, ali to tako ide u ratu, nevini ljudi stradaju.“

Obama je već izjavio kako se neće izviniti za odluku koju je, prije više od 70 godina, donio jedan od njegovih prethodnika. Umjesto toga, ostavit će budućim generacijama da odluče da li je ta odluka bila ispravna.

Ipak, za većinu Amerikanaca, nema sumnje da jeste, bez obzira na posljedice.

Izvor: Al Jazeera