Šta se može očekivati od samita GCC-a u Rijadu?

Lideri Vijeća za zaljevsku saradnju posljednji put su se u Rijadu okupili 5. maja 2015. godine (AP)

Lideri i zvaničnici država Zaljeva u nedjelju će se susresti u saudijskom Rijadu, na samitu Vijeća za zaljevsku saradnju – GCC, u vrijeme velike krize koja potresa ovaj dio svijeta.

Samit GCC-a, 39. po redu, dešava se u vrijeme blokade Katara, koju su u junu 2017. nametnuli Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat.

Ovaj kvartet optužuje Katar da podržava “terorizam”, što Doha negira i tvrdi kako bojkot za cilj ima utjecaj na katarski suverenitet.

Neimenovani katarski zvaničnik za agenciju Anadolija kasno u subotu je kazao kako katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani neće ići na današnji skup.

Umjesto njega, delegaciju Katara će predvoditi državni ministar za vanjske poslove Sultan bin Saad Al Muraikhi.

Tradicija postaje moćno oruđe

Eksperti navode kako je nejasno da li će i na koji način samit utjecati na spor u Zaljevu, pošto je “većinom simbolično” tijelo godinama napustilo svoju funkcionalnu ulogu izgradnje veza među državama članicama.

“Od prve krize u GCC-u, 2014. godine, Vijeće je pokazalo nemogućnost da posreduje, a nije imalo ni značajniju ulogu u smanjenju tenzija među članicama”, kazao je za Al Jazeeru Luciano Zaccara, istraživač Zaljevske politike na Univerzitetu u Kataru.

Ovo Vijeće, koje je politički i ekonomski savez država Arapskog poluotoka, uspostavljeno je 1981. godine kako bi se poboljšala socioekonomska, kulturalna i sigurnosna saradnja.

 

Predstavnici Bahreina, Katara, Kuvajta, Omana, Saudijske Arabije i UAE-a svake godine su se okupljali kako bi dogovarali saradnju i regionalne poslove.

No, kako navodi Mahjoob Zweiri, direktor Centra zaljevskih studija na Univerzitetu u Kataru, “tradicija” je postala oruđe Saudijske Arabije za održavanje uloge regionalne sile.

Vijeće najviše donosi Sauidijskoj Arabiji

“Bez Vijeća Saudijska Arabija nema snagu u regiji. Ono stavlja Saudijsku Arabiju u lidersku poziciju – i ekonomski, i politički. Zato oni insistiraju na održavaju GCC-a”, istakao je on za Al Jazeeru.

Prošlogodišnji samit u Kuvajtu je bio skraćen, pa su se mnogi pitali da li će ovogodišnji uopće biti održan.

Lani je UAE objavio kako je formirao ekonomsko i vojno partnerstvo sa Saudijskom Arabijom mimo GCC-a.

Zweiri dodaje kako ovogodišnji samit dolazi nakon pritiska Zapada.

Sjedinjene Američke Države – saveznik Vijeća – i Evropa smatraju GCC ključnim u osiguranju regije od saudijskog rivala, Irana.

Plan i program ove godine nije objavljen, a stručnjaci smatraju kako među glavnim prioritetima neće biti kriza u Zaljevu.

No, oni se slažu kako samit i poziv Dohi iz Rijada pokazuju svijetu kako je sada “lopta na terenu Katara”.

Brutalno ubistvo Jamala Khashoggija

Ovogodišnji samit se dešava i u vrijeme diplomatske krize uslijed ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, zbog kojeg je Rijad na udaru.

Khashoggi, kolumnista Washington Posta, koji je živio u samonametnutom egzilu u SAD-u, ubijen je početkom oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Uslijed velikog pritiska zbog ubistva novinara, saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pohvalio je prošlog mjeseca katarsku ekonomiju, što je bio rijedak pomirbeni istup.

Kao de facto lider Saudijske Arabije, MBS je bio i na udaru zbog umiješanosti njegove države u rat u Jemenu, koji je usmrtio na hiljade civila, kao i zbog jakog pritiska na neistomišljenike u Saudijskoj Arabiji.

Zweiri navodi kako bi Rijad mogao ovogodišnji samit GCC-a iskoristiti kao platformu za predstavljanje sebe kao žrtve međunarodnog pritiska.

Pošto GCC nije u stanju riješiti krize, analitičari kažu kako je Vijeće pokazalo da je beskorisno – i politički, i ekonomski.

Katar osigurao nove strateške saveze

Oni se slažu kako Saudijska Arabija nije zainteresirana za početak procesa pregovora o rješenju trenutnog spora, no dodaju kako je u interesu i Rijada i Dohe da za sada ostanu u Vijeću.

Od početka krize Katar je osigurao nove strateške saveze, ponajviše s Turskom.

Šeik Tamim je u utorak rekao kako je njegova država povećala izvoz za 18 posto i smanjila potrošnju za 20 posto tokom protekle godine.

Na Vijeću šure Katara, on je kazao kako će njegova država nastaviti s razvojem svoje neftne i plinske industrije, jer želi sačuvati status svjetskog lidera u izvozu tekućeg prirodnog plina.

Izvor: Al Jazeera