Šta se nudi biračima na izborima u Srbiji

U nedjelju, 24. aprila u Srbiji će biti održani vanredni parlamentarni izbori. To su 11. izbori za poslanike u skupštini Srbije u posljednjih 26 godina od uvođenja višestranačja. Slijedi kratak pregled onoga šta biračima nude stranke koje su trenutno na vlasti.

Srpska napredna stranka

Srpska napredna stranka u Srbiji je na vlasti od 2012. godine. Osnovao ju je Tomislav Nikolić nakon što je sa Aleksandrom Vučićem napustio Srpsku radikalnu stranku Vojislava Šešelja. Iako SNS ima ubjedljivu podršku biračkog tijela, premijer Srbije raspisao je vanredne parlamentarne izbore kako to bi povjerenje provjerio.     

“Ako pobeđujemo, ako narod bude za nas, hoću da pobeđujemo čisto, čisto kao suza, čisto kao sunce. Najbolje i najčistije”, rekao je Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka.

Socijalistička partija Srbije

Na listi sa naprednjacima je Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića. Njegovu koaliciju sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, nekadašnjeg saradnika Željka Ražnatovića Arkana, napustila je Partija ujedinjenih penzionera Srbije, koja je pak, ostala na vladajućoj listi priklonivši se Srpskoj naprednoj stranci.

“Naša partija je ponosna na našu prošlost. Iza Slobodana Miloševića je ostao Dejtonski sporazum, stvorena je Republika Srpska. Ostala je Rezolucija dvanaest četrdeset četiri, kojom se Kosovo jedino i dalje drži za republiku Srbiju“, navodi Ivica Dačić.

Socijaldemokratska partija Srbije

Na listi “Srbija pobeđuje” je i Socijaldemokratska partija Srbije. Ukoliko se partnerstvo nastavi, a vladajuća koalicija to i ostane, lideru SDPS-a Rasimu Ljajiću, to će od 2000. biti osma vlada čiji je dio.

“Dosta nam je podela i svađa. Treba nam stabilna vlada koja će se odupreti svim pritiscima. Treba nam stabilna vlada koja će izdržati četiri godine bez novih izbora, bez vanrednih izbora. Moramo da završimo ono što smo započeli”, kazao je Rasim Ljajić.

Pokret socijalista

Odaberi borbu, nastavi borbu – moto je kojim Pokret socijalista Aleksandra Vulina poziva birače da podršku pruže koaliciji sa naprednjacima.

“U ovoj zemlji dok se mi pitamo i dok se vi pitate, više nikada neće odlučivati neko za koga nismo glasali. Taj neko će biti onaj koga izabere Srbija, a ne onaj koji je privatizovao Srbiju. A ne onaj ko je opljačkao Srbiju”, rekao je Aleksandar Vulin.

Na listi su i desničarske stranke poput Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, Nove Srbije Velimira Ilića i Srpske narodne partije Nenada Popovića.

Izvor: Al Jazeera