Šta stoji iza podrške Saudijske Arabije i UAE-a Maldivima?

Saopćenje o donaciji je došlo samo nekoliko dana prije nego što je produženo vanredno stanje zbog krize (Reuters)

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su donaciju Maldivima od 160 miliona dolara, što je potaklo pitanja o motivima koji stoje iza ovakvih poteza, i to u vrijeme kada se ova država suočava sa žestokom političkom krizom koja je nagnala Vladu da proglasi vanredno stanje u zemlji.  

U saopćenju predsjedništva Maldiva stoji obrazloženje da će donacija biti dodijeljena ”u sklopu podrške Kraljevine Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata kao podrška Maldivima i njegovom bratskom narodu” te da je namijenjena za ”razvojne projekte, uključujući razvoj aerodroma i ribarskog sektora Maldiva.”

Opozicija je snažno odgovorila na ovu finansijsku podršku, pa je tako Mohamed Aslam, zastupnik u parlamentu, izjavio za Al Jazeeru kako je ”žalosno što određene zemlje pomažu duboku državu”, dodavši da ”Maldivi trenutno prolaze kroz neizvjesnu političku i društvenu situaciju”.

Dodao je da su Maldivi također ”pod opsadom organizirane i sistematske strategije koju su razvili i primijenili radikalni islamisti s namjerom da se infiltriraju i preuzmu potpunu kontrolu nad ključnim državnim institucijama”. 

Vanredno stanje 

Al Jazeera je poslala poruku elektronskom poštom Uredu predsjednika Maldiva Abdullau Yameenu tražeći više detalja o pomoći Saudijske Arabije i UAE-a, ali još nije stigao nikakav odgovor.

Saopćenje o donaciji je došlo samo nekoliko dana prije nego što je produženo vanredno stanje zbog krize koja potresa ovu otočku zemlju smještenu u Indijskom okeanu, a prvi put je proglašeno 5. februara nakon što je Vrhovni sud poništio osuđujuće presude protiv devet opozicionih zastupnika. 

U skladu s vanrednim stanjem, vojska drži stražu oko zgrade parlamenta kao preventivni korak da se izbjegne glasanje. Vrhovni sud je presudio da se aktivira zastupnički mandat za 12 zastupnika koji su prošle godine izgubili mjesta u parlamentu, čime je opozicija postala većina u parlamentu, koji ima 85 zastupnika. Time se teoretski otvara mogućnost da se ne izglasa povjerenje predsjedniku Yameenu i njegovoj vladi.  

Kolonijalni prodor

U 2017. godini, izvještaji o prijedlogu fonda koji finansira Saudijska Arabija, koji je predstavljen kao veliki turistički projekat na koraljnom otoku Maldiva, također je naišao na protivljenje opozicije, te je opisan kao ”kolonijalni prodor Saudijske Arabije” u zemlju.       

Optužbe opozicije odnosile su se i na prodaju zemljišta Saudijskoj Arabiji, no vlada Maldiva je odbacila ove navode.

Da bi se olakšala ulaganja poput ovih, Maldivi su 2015. godine odobrili zakon na osnovu kojeg stranci koji investiraju više od milijardu dolara mogu steći pravo trajnog vlasništva nad zemljištem.  

U svom komentaru na ovu temu, Steffen Hertog, vanredni profesor na Ekonomskom institutu u Londonu, rekao je da ”možda postoji geopolitička dimenzija u ovakvom saudijskom potezu, ali do sada nisam vidio nikakve znakove da, recimo, Kraljevina pokušava dodati i vojnu dimenziju svom partnerstvu”. 

U istom ovom kontekstu, indijski novinar Saeed Naqvi je kazao kako geopolitika pokreće saudijske poteze u regionu, te je dodao da ”kroz svoje brojne investicije i pomoć Maldivima Saudija prisiljava druge aktere da razgovaraju s njima o uticaju u regionu Indijskog okeana”.      

Na čelu snaga koje imaju uticaja u ovom području nalaze se Indija i Kina, stoga je Peking, koji je nedavno potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini sa Maldivima, upozorio druge sile da se ne miješaju u unutrašnja pitanja Maldiva.  

Podsticanje autoritarizma  

Brahma Chellaney, indijski stručnjak za vanjsku politiku i saradnik na Akademiji Robert Bosch u Berlinu, optužio je Saudijsku Arabiju da podstiče ”autoritarizam” na Maldivima. Dodao je da ”Saudijska Arabija, zajedno s Kinom, igra negativnu ulogu na Maldivima, na štetu sigurnosti u Indijskom okeanu, što ohrabruje nesuglasice koje vode prema apsolutnom despotizmu.”

Maldivska opozicija, koju predvodi bivši predsjednik u egzilu Mohamed Nasheed, pozvala je Indiju da intervenira kako bi se spriječilo da predsjednik Yameena nastavi sa mjerama koje podrivaju demokratiju na arhipelagu. 

Indija je iznijela svoj stav o ovim dešavanjima, izrazivši duboku zabrinutost zbog razvoja situacije na Maldivima, što je naišlo na žestoku reakciju ove države.  

Indijski diplomata K.C. Singh nazvao je pomoć UAE-a i Saudijske Arabije ”ogromnim razvojem”, dodavši da dvije zaljevske države vjerojatno nisu za to da se Indija pridruži obuzdavanju Kine u regionu”.  

Singh je dodao za Al Jazeeru da je indijski premijer Modi boravio u UAE-u prošlog mjeseca, a indijski ministar vanjskih poslova Sushma Swaraj u Saudijskoj Arabiji, i naravno da je pitanje Maldiva bilo tema razgovora. Činjenica je da se Indija nije direktno umiješala u pitanje vraćanja demokratije i ustava na Maldivima zbog toga što su ove dvije države (Saudijska Arabija i UAE) garantirale da će o tome razgovarati s predsjednikom Maldiva.  

Opozicija koju predstavlja Nasheed tražila je od Evropske unije da izvrši pritisak na vladu uvođenjem sankcija, s obzirom na ”ozbiljne povrede, što se odrazilo i na pitanje ljudskih prava” u ovoj državi.

Izvor: Al Jazeera