Stagnacija američke vojne industrije

Američka vojna industrija stagnira. Iako kompanije prijavljuju veću zaradu, prihodi su i dalje slabi. 

Kompanije vojne industrije su jake. Profiti rastu da su se marže poboljšale, a rezanje troškova pomaže cjelokupnoj finansijskoj situaciji.

Boeingova zarada u prvom kvartalu skočila je za gotovo 20 posto, uprkos prizemljenju njihovog Dreamlinera 787.

Zarada i prodaja kompanije Northrop Grumman pobijedile su prognoze. A General Dynamics je daleko premašio sva očekivanja.

Međutim, iako su profiti u porastu, prihodi sve tri kompanije su razočaravajući, budući da se vojska, kao njihov glavni kupac, bori sa budžetskim rezovima.

Nesigurnost i nemogućnost

“Mislim da su nesigurnost i nemogućnost Ministarstva odbrane ili Kongresa, odnosno bilo koga u cijelom lancu da shvate koliko bismo trebali potrošiti ili šta je stvarni autoritet, doveli kupce ovih dobara u poprilično tešku poziciju. Oni znaju da trebaju stvari, ali ne mogu garantirati da će sredstva biti dostupna. Zato moraju sjediti na klupi”, ocijenio je tržišni analitičar Neal Dihora.

Teško je izmjeriti budući utjecaj novih budžetskih rezova, ali kompanije kažu da se pripremaju za udar.

Investitorima se dopalo što su čuli, dionice su porasle u srijedu.

Dihora je dodao: “Mislim da znaju protiv čega se bore. Smatram da poznaju sredinu, ali i budžet. Znaju da će biti teško u naredne tri do četiri godine. Pripremaju se u skladu sa tim i, zapravo, mudro su potrošili nešto novca da otkupe dionice ili povećaju stopu dobiti od dividendi. Mislim da to ide dosta u prilog dionicama.”

Mogućnost rasta

Ali Sarat Sethi, direktor investicijskog savjetovanja firme Douglas C Lane, zabrinut je kako pripreme za uštede u budžetu utječu na mogućnost rasta kompanije.

“Mislim da će imati prilično veliki utjecaj. Neizvjesnost samih projekata i kompanija koje mogu zapošljavati, uzrokovat će da firme ne ulažu i ne daju novac u kapitalne izdatke. To će se, vjerovatno, odraziti na cjelokupnu situaciju. Jer, zapravo, ako nemate rast nećete biti kompanija koja će ubuduće imati zaradu”, kazao je Sethi.

Vojna industrija je jedan od mnogih sektora na oprezu zbog smanjenja državne potrošnje. Drugi sektori, uključujući aviokompanije i medicinu, čvrsto se drže za stolicu, jer ih val ušteda sigurno neće zaobići.

Izvor: Al Jazeera