Stanari novosadskog naselja pred iseljenjem

U centru Novog Sada održan je protest građana koji se solidarišu sa stanarima naselja Depresija, koji se pod prinudom iseljavaju iz svojih stanova.

U gradskoj vlasti kažu da su dokumenti o promjeni vlasništva na pomenutom zemljištu ništavni i obećavaju stanarima da će ostati u svojim domovima.

Al Jazeera je posjetila Vukašina Despotovića koji je u svojoj kući živio više od 40 godina. Sljedećih nekoliko dana, do izvršenja sudskog naloga, može da koristi samo dvorište. Pristup kući mu je zabranjen.

Iseljenje ovih dana očekuje još 15 porodica, od ukupno 50-ak koliko ih živi u tom naselju.

Naselje Depresija nastalo je sedamdesetih godina, kao privremeni smještaj radnika nekadašnjih građevinskih giganata “Prvi maj” i “Neimar”, koji su tih godina izgradili gotovo pola Novog Sada.

Ništavni dokumenti

Aplicirali su za dobijanje stana, uplaćivali novac u stambeni fond, ali kako su firme propadale, privremeni smještaj postao je njihovo stalno prebivalište.

Nakon kraha preduzeća, zemljište je kupio biznismen Aleksandar Savanović iz Zemuna, koji je najavio iseljenje ovih ljudi.

Posljednja nada za stanovnike naselja Depresija je dobra politička volja predstavnika gradske vlasti. Do sada su je retorički iskazivali svi – i radikali, i demokrate i naprednjaci. Posljednji su dobili drugu šansu.

Borbi za prava sugrađana priključili su se i neki stanovnici Novog Sada, koji od predstavnika vlasti zahtijevaju rješenje problema. Ubrzo je stiglo novo obećanje. Čelnici grada tvrde da su svi pravni akti na osnovu kojih je zemunski biznismen došao u posjed parcela apsolutno ništavni.

Za stanovnike Depresije, kojima prijeti iseljenje, to je nova nada i korak dalje od života ulici.

Gradske vlasti obećavaju da se svim pravnim I faktičkim sredstvima braniti prava ovih građana i parcele u naselju Depresija, za koje tvrde da su gradska javna svojina.

Izvor: Al Jazeera