Standard građana Crne Gore sve niži

Prosječna plata u Crnoj Gori je 480, a minimalna potrošačka korpa 790 eura, što, kako tvrde iz Unije slobodnih sindikata, svjedoči o sve nižem standardu građana.

I dok u Vladi kažu da čine sve da pomognu siromašne, sindikati traže da država bolje vodi brigu o ugroženima jer ih je, ističu, svakim danom sve više.

Radojica i Vojka Vlahović iz Podgorice već godinama su na rubu egzistencije sa svoje četvoro djece.

Od 175 eura socijalne pomoći koje primaju, 100 daju za neuslovnu baraku u kojoj žive, dok se, pošto im do kraja mjeseca ostane svega 70 eura, hrane u narodnoj kuhinji, gdje dobivaju obrok dnevno.

Oboje su narušenog zdravlja i bez posla.

„Evo četvoro djece imam, žena evo kakva je i ja, ne znam kako da živimo. Jedino da se ubijem, pa posle neka živi ko može, je li… Ne znam šta da radim“, kaže Radojica Vlahović.

Iako je napolju preko 40 stepeni, u domu Vlahovića loži se šporet jer nema novca za struju. Voda za kupanje grije se u flašama.

Od četvoro djece, troje će od prvog u školu.

„Tri đaka će u školu, sa 70 eura ne možemo kupiti knjige, a treba obuća, odeća, hrana, sve“, govori Vojka Vlahović.

Siromašna djeca

U Uniji slobodnih sindikata kažu da su slučajevi kao porodica Vlahović sve češći u državi. Upozoravaju da se standard građana konstantno urušava, o čemu svjedoči podatak da je prosječna zarada u julu iznosila blizu 480, a minimalna potrošačka korpa skoro 790 eura.

„Danas u Podgorici imate nekoliko hiljada domaćinstava kojima je Elektroprivreda Crne Gore isključila struju. Imate preko 10.000 staračkih domaćinstava gdje nemaju osnovne životne potrebe“, navodi Slobodan Savović iz Unije.

On kaže da država mora smanjiti sopstvene troškove, preuzeti brigu o siromašnima i, što je najbitnije, ubrzati izradu socijalnih kartona koji će tačno definirati ko su najugroženiji u Crnoj Gori.

„Na pitanja kako država pomaže siromašne i kada će se okončati izrada socijalnih kartona, u Ministarstvu rada i socijalnog staranja odgovoreno nam je da je ove godine u budžetu opredijeljeno preko 70 miliona eura pomoći najugroženijima, kroz različite dodatke i njegu. Izrada socijalnog kartona je, kažu, u toku“, rekla je novinarka Al Jazeere iz Podgorice Milica Marinović.

Posljednji podaci Zavoda za statistiku za 2010. govore da je u Crnoj Gori blizu sedam posto, odnosno 40.000 siromašnih koji mjesečno prime manje od 168 eura.

„Polovina njih živi na sjeveru države. Ono što posebno zabrinjava je istraživanje UNICEF-a koje je pokazalo da je svako deseto dijete u državi siromašno“, dodaje Marinović.

Izvor: Al Jazeera