Stanić: Dovoljno potpisa za referendum o autocestama

Preliminarni broj obrađenih potpisa za referendum bit će objavljen u četvrtak (Al Jazeera)

Predsjednik hrvatskog Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić potvrdio je u Al Jazeerinoj emisiji ”Kontekst” kako je Građanska inicijativa „Ne damo naše autoceste“ prikupila više od 450.000 potpisa, što je dovoljno za raspisivanje refrerenduma protiv monetizacije Hrvatskih autocesta.

Inicijativa je prošle subote završila prikupljanje potpisa, a organizatori su i prije okončanja tog procesa bili uvjereni da će njihovu ideju poduprijeti dovoljan broj građana.

Procjenjuje se da je, tokom dvotjednog prikupljanja potpisa, dnevno prikupljano od 30 do 40 tisuća potpisa, što u konačnici mora rezultirati raspisivanjem referenduma kako bi autoceste ostale u rukama hrvatskih građana.

„Nakon prikupljanja potpisa slijedi obrada potpisa i referendum, a Vlada treba pripremiti druge načine rješavanja duga, nastalog zbog uzimanja kredita za izgradnju autocesta, koje tvrtke Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb ne mogu vratiti“, kazao je Stanić.

Radimir Čačić, hrvatski ministar u čijem je mandatu izgrađena autocesta, žestoko je u Kontekstu osporio model koji protivnici prepuštanja autocesta strancima nude kao spas za ostanak u hrvatskim rukama.

Zaštita i drugih dobara

Od vladajućih će zatražiti da se referendum održi kada i predsjednički izbori kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi.

Stanić je ranije izjavio da će vladajućima dati 15 dana za prebrojavanje potpisa, budući da je inicijativa imala isti rok za njihovo prikupljanje.

Po Stanićevim riječima, pokrenuta inicijativa je platforma za zaštitu javnih dobara i javnog interesa.

„Ako sutra na red dođu vode, šume ili bilo što drugo, ova organizacija udruga civilnog društva i sindikata će se tome suprotstaviti“, izjavio je ranije Stanić.

Inicijativa „Ne damo naše autoceste“ okupila je pet sindikalnih središnjica, dva cestarska sindikata i sedam organizacija civilnog društva, te prikupljala potpise na štandovima diljem Hrvatske.

Preliminarni broj obrađenih potpisa, prikupljenih radi raspisivanja referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, Inicijativa će objaviti u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera i agencije