Stanišić i Simatović negirali krivicu

Stanišić i Simatović su prvostepenom presudom 2013. godine oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine (AP)

Bivši rukovodioci Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović negirali su krivicu na početku novog suđenja pred Haškim tribunalom.

Suđenje se ponavlja prema odluci Žalbenog vijeća Haškog tribunala (ICTY), čime je poništena prvostepena oslobađajuća presuda.

Prvostepenom presudom 2013. godine oslobođeni su svake odgovornosti za ratne zločine.

Optuženi su za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine te za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Haško tužilaštvo izreklo je žalbu na oslobađajuću presudu, tražeći da se dvojica funkcionera SDB-a proglase krivima po svim tačkama optužnice.

Arkanova garda

Prvostepenom oslobađajućom presudom bilo je utvrđeno da su Stanišić i Simatović slali u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu jedinice specijalne namjene SDB-a tzv. „Crvene beretke“, koje su sa „Škorpionima”, srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana te milicijom SAO Krajine počinile zločine.

To, međutim, nije bilo dovoljno da se utvrdi njihova odgovornost za te zločine, jer nije dokazano da su ih slali s namjerom da se počine zločini.

Izvor: Agencije