Stanovnici Bosilova na referendumu o otvaranju rudnika

Dosad su održana četiri referenduma na jugoistoku Makedonije, u općinama u kojima se uglavnom živi od poljoprivrede (EPA)

Stanovnici Bosilova na jugoistoku Makedonije izašli su na referendum na kojemu se izjašnjavaju o izgradnji rudarskog kompleksa Ilovica u toj općini.

Pravo glasa ima 12.301 osoba s pravom glasa.

Stanovnici Bosilova izjašnjavaju se jesu li za ili protiv izgradnje.

Građane te, ali i susjednih općina brine mogući utjecaj prerade rude na njihovo zdravlje, okoliš i prosperitet te poljoprivredne regije.

“Bit će zagađenja. Zato glasamo protiv rudnika. Nismo za to da se otvori kod nas”, kaže Boris Stojkov, stanovnik Bosilova.

“Mislim da neće biti dobro ovo otvaranje rudnika. Za nas i nije važno, naše je prošlo, već mislim na našu budućnost, na djecu”, dodaje Nevena Stojkova.

Po mišljenju njihovog sugrađanina Spire Malinova, “rudnik ne trebaju graditi, jer će biti štetan za cijelu strumičku regiju”.

“Sigurno će zagaditi zemlju, vodu i zrak, a buduće generacije će stradati”, smatra Trajko Velkov.

“Izvor hrane je ovdje. Ako se rudnik otvori, poljoprivreda će propasti, a naše polje je najbolje u Makedoniji”, ukazuje Vasil Kotev.

Održana još četiri referenduma

Dosad su održana četiri referenduma na jugoistoku Makedonije, u općinama u kojima se uglavnom živi od poljoprivrede.

Prvi je održan u općini Gevgelija u travnju, kada je 99 posto stanovnika koji su izašli na referendum glasalo protiv otvaranja rudnika zlata na obližnjoj planini Kožuf.

Investitor, kanadska tvrtka Reservoir Minerals, nakon toga je odustala od projekta.

Nakon najave mogućeg otvaranja rudnika bakra i zlata Kazandol, uslijedila su još tri referenduma – u općinama Bogdanci, Dojran i Valandovo.

U općini Bogdanci, u lipnju se protiv otvaranja rudnika izjasnilo 98 posto onih koji su izašli na referendum, dok je u Dojranu 96 posto stanovnika također glasovalo protiv.

Jedina općina u kojoj referendum nije uspio jest Valandovo jer se odazvalo manje od 50 posto birača s pravom glasa. Inače, na njemu je 95 posto stanovnika bilo protiv otvaranja rudnika bakra i zlata.

Izvor: Al Jazeera