Stanovnici Gaze strahuju od novih napada

Izbore u Izraelu palestinski stanovnici Pojasa Gaze pratit će bez nade da će im bilo koji rezultat donijeti išta bolje, opterećeni novim sukobima vladajućih stranaka Fataha i Hamasa i u strahu od napada – ne samo iz Izraela nego i iz Egipta.

Rijetki koji dobiju dopuštenje izraelskih vlasti, kilometar dugim tunelom, vraćaju se u 19 stoljeće. Milion i 800.000 stanovnika naguralo se na tom malom prostoru, posve okruženi zidom koji ih dijeli od vanjskog svijeta. Kada bi i željeli, ne mogu izaći iz Gaze. Na moru granicu nadzire izraelska mornarica.

Ribari protestiraju, nakon što je neki dan tokom lova ubijen njihov kolega. Svjesni su, kažu, da ubijeni Tanfir nije ni prvi, a ni posljednji, izvještava iz Gaze novinarka Al Jazeere Mirjana Hrga.

“Svi ovi čamci uništeni su u napadima izraelske vojske. Svaki put kad procijene da su ribari iz Gaze otišli dalje od šest milja, koliko je dopušteno – pucaju na njih”, kaže ona.

Ribar Amar ističe da Izraelci “svaki put kad ubiju nekoga optužuju nas da smo bili dalje od šest milja, ali niko od nas ne prelazi tu liniju”.

Koliko su bili moćni posljednji udari izraelskih projektila pokazuju i posve uništeni dijelovi grada. Zbog guste naseljenosti, stradaju i civili. Uprkos obećanjima međunarodne zajednice, i mjesecima poslije nema pomoći.

U opasno razrušenoj kući i dalje živi Muhamad sa svoje troje djece. Obnovio je, kaže, što je mogao, no neimaština je očigledna.

“Nemamo materijala za obnovu, nije ga moguće nabaviti, tako da ništa ne možemo učiniti. Ono što smo imali, daske i slično, to smo stavili i sada čekamo pomoć”, govori.

Nemoćni ministri

Moufid al-Hasayna, ministar javnih radova u Palestinskoj vladi, nakon prvog odgovora ne ostavlja prostor za još pitanja.

“Ja ne mogu učiniti ništa… Mi smo ministri, ali ne možemo učiniti ništa za ove ljude, što je sramotno. Dali su nam povjerenje, a mi smo nemoćni da im pomognemo”, govori on.

Nakon što su mnogi ostali bez krova nad glavom, i dalje su 16 sati dnevno bez struje, oskudijevaju u pitkoj vodi, naftu dobivaju onoliko koliko dobiju sa izraelske strane.

Sada su ponovno prisutne i napetosti na relaciji Fatah – Hamas, a sve dodatno kompliciraju narušeni odnosi s Egiptom, nakon što je Kairo i službeno proglasio Hamas terorističkom organizacijom.

“Gaza je pulsirajuća bomba. Ako ovi problemi ne budu riješeni vrlo brzo, situacija može skliznuti u novi rat ili nove komplikacije s Izraelom sljedećih dana”, smatra Makamer Abosada sa Univerziteta u Gazi.

Već 17 kilometara dalje, iza zida, u izraelskom gradu Aškelonu sve se čini kao san u odnosu na život u Gazi. Međutim, i jedni i drugi su svjesni da je dovoljan samo jedan projektil i život se svima pretvara u agoniju.

Izvor: Al Jazeera