Stanovnici Kunduza ukopavaju mrtve i traže hranu

Stanovnici mogli napustiti domove kako bi kupili nešto hrane i vidjeli koliko je štete naneseno (EPA)

Snage afganistanske Vlade pod kontrolom drže većinu grada Kunduza koji se nalazi pod opsadom, navode policijski izvori i stanovnici.

Novinar Al Jazeere Qais Azimy, iz mjesta Puli Khumri u susjednoj provinciji Baglan, javlja kako su u ponedjeljak otvorene neke prodavnice u centru Kunduza, po prvi put otkako je grad pao u ruke talibanskih boraca prošle sedmice.

Stanovnici navode kako se po prvi put, nakon osam dana, ne čuju zvuci borbi vatrenim oružjem, pa su mogli napustiti domove kako bi kupili nešto hrane i vidjeli koliko je štete naneseno.

No, borbe u Kunduzu, glavnom gradu istoimene provincije, odnijele su veliki broj civilnih života.

„Oni su živjeli pod teškom paljbom proteklu sedmicu, bez vode, hrane i električne energije. Na ulicama se nalaze mnoga tijela poginulih i stanovnici žure da ukopaju tijela“, javlja dopisnik Al Jazeere.

Pored provođenja istraga od kuće do kuće, snage Vlade okružile su vanjski dio grada gdje će se pokušati upustiti u borbe sa talibanskim borcima kako bi se „izbjegle civilne žrtve“ u stambenim dijelovima grada, dodao je Azimy.

Pogođena bolnica

Američka Vlada navodi kako istražuje da li je vojska odgovorna za zračni udar u kojem su poginule 22 osobe u afganistanskoj bolnici koju vodi grupa Ljekari bez granica (MSF) u subotu.

Šef UN-a za ljudska prava kazao je kako je ovaj incident sa bolnicom „neoprostiv“ i da bi na kraju moglo biti riječ o ratnom zločinu.

Američka vojska navodi kako je izvela zračni udar „u blizini“ MSF bolnice, a mete su bili talibanski borci koji su direktno pucali na osoblje američke vojske. Nije bilo priznanja da je pogođena bolnica.

Bilo kakva potvrda odgovornosti SAD-a za pogibije u bolnici nanijela bi žestok udarac politici predsjednika Afganistana Ashrafa Ghanija koji želi bliže veze sa Washingtonom.

Iako su ljekari stigli u Kunduz kako bi pomogli sa velikom humanitarnom krizom, novinar Al Jazeere Azimy navodi da oni odbijaju radit u glavnoj bolnici zbog straha da bi mogli biti pogođeni u drugom zračnom udaru.

„Oni pružaju pomoć u drugom ljekarskom centru“, dodao je, te da se u predgrađima grada vode borbe između snaga Vlade i talibana.

Izvor: Al Jazeera i agencije