Stanovnici Restelice ne žele novu katastrofu

U selu Restelica na Kosovu prošle zime 10 članova jedne porodice poginulo je u snježnoj lavini. S novom zimom stigle su i nove brige da bi se slična tragedija mogla ponoviti.

Šta je je konkretno učinjeno da bi se takvo nešto spriječilo istraživao je novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Mještani Restelice krenuli su ka mjestu gdje je prošle zime 10 članova porodice Reka izgubilo život u snježnoj lavini. Do tog dijela sela može se stići samo terenskim vozilom.

Šaban Hadži je imam u selu. On je prošle godine koordinirao akciju spašavanja  petogodišnje djevojčice Amsere Reka, koja je nakon lavine bila zatrpana 13 sati ispod 13 metara snijega.

Spasioci su radili neprekidno da bi spasili njen život. Amserini roditelji su poginuli u lavini, a ona sada živi u Italiji s rodbinom.

Kosovski zvaničnici su nakon tragedije obećali pomoć na obnovi kuća i saniranju terena da se slično ne bi ponovilo.

Imam Hadži je kazao: “Bilo je pomoći od Opštine i Vlade, ali ta je pomoć, kada je uporedimo s onim šta se desilo tokom tragedije, gotovo ništa. Ovo ne kažem sa zadovoljstvom, ali je činjenica da su nam djelimično pokušali pomoći, ali tragedija je bila obimna. Ukupno 24 kuće su potpuno porušene, neke su dobrim dijelom srušene, pa se gotovo ne može u njima živjeti.”

Pomoć mještanima

Predsjednik Opštine Dragaš Salim Jenuzi kaže da su učinili sve što je bilo moguće da bi pomogli mještanima Restelice.

“Opština nije sjedila skrštenih ruku, mi smo uradili ono što smo mogli, u skladu s finansijskim mogućnostima koje imamo. Otvorili smo put, zasadili sadnice da ubuduće ne dođe do lavina, pozvali smo austrijske eksperte da naprave projekt šta treba učiniti u budućnosti. Da bi se proveo projekt, potrebno je blizu 180.000 eura, što znači da ga opština, vlada ili neki donator može finansirati, ali nažalost, došao je dosta kasno, pa ga nismo mogli realizirati ove godine”, rekao je Jenuzi.          

Zastupnik iz Restelice u Skupštini opštine (SO) Dragaš Velid Hadžisin kaže da je razočaran centralnim vlastima Kosova.

“Mi smo razočarani, jer je usvojen budžet Kosova, a nekako se ništa ne ističe u vezi tragedije koja se desila u Restelici”, negodovao je Hadžisin.

Mještani Restelice nisu čekali da im pomoć dođe od kosovskih institucija. Skupili su 19.000 eura, napravili projekt i za tri sedmice 150 dobrovoljaca dalo je doprinos da se tragedija od prošle zime ne ponovi.

Hadži je dodao: “Prije svega smo napravili tarabe od drva u cik-cak formi- kako bi spriječili lavinu da se pokrene. Nakon toga smo kupili šine, gvozdene čvrste šine, koje su četiri u toj tarabi, i iznad njih je postavljena mreža, armatura ‘sedmica’, kako bi u slučaju da je pokrene vjetar prolazi snijeg kroz te rešetke, a u slučaju da se snijeg sakupi izgubi snagu i ne pokrene.”

Većina mještana ovog naselja živi u inostranstvu, ali oni koji i dalje žive u ovom dijelu Restelice još brinu za svoju sigurnost. A ruševine od prošle zime ih podsjećaju na snagu prirode.

Izvor: Al Jazeera