Stanovnici se vraćaju u porušeni Kobani

Stanovnici Kobanija počinju se vraćati u grad, nakon što su kurdske snage uspjele potisnuti borce grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Brojne kuće i infrastruktura uništeni su tokom četiri mjeseca sukoba. Mnogi su ostali bez svega i obnova neće biti nimalo lagana, izvijestila je iz Kobanija reporterka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid.

Prošlo je tek nekoliko dana od kada su ulice Kobanija utihnule. Četiri mjeseca sukoba ostavila su velike posljedice na grad i stanovnike koji su ostali u njemu tokom borbi.

“Bila sam preplašena. Nikad neću zaboraviti te dane, mislit ću na njih dok sam živa. Živimo u blizini prve linije. Naši borci su nam donosili hranu i vodu, ali nismo imali struju. Djeca su stalno bila uplašena”, kaže Jihan Mohamed, stanovnica Kobanija.

Ona i njena djeca mjesecima nisu mogli slobodno hodati po gradu.

Uništeni životi

I Shahin al-Hassan ostao je u Kobaniju. Više puta se selio, jer su se borbe vodile u različitim četvrtima. Sada prvi put vidi svoju porodičnu kuću.

“Rat je uništio živote mnogih ljudi. Ranije je ovdje bilo bučno, prometno… Ali, svi su pobjegli u Tursku, Liban ili Irak. Svi su otišli. Tužno je to”, kaže Shahin.

I ISIL je platio visoku cijenu. Procjenjuje se da je u Kobaniju izgubio 1.800 boraca. Kurdi se ponose nedavnim vojnim uspjesima, ali svi su svjesni da rat nije gotov. Bolnica je uništena, tako da su je morali improvizirati u podrumu jedne zgrade. Tek tu vam zaista postaje jasno da se svuda oko Kobanija i dalje vode borbe.

ISIL kontrolira stotine okolnih sela. Kurdski borci ih pokušavaju potisnuti. Ranjeni neprestano stižu, vode nema, a ljekarima nedostaju medicinska oprema i materijal, pa su se morali prilagoditi uvjetima i naviknuti na rad pod pritiskom.

Bitka ujedinila borce

“U pravoj bolnici ljekar ima što mu treba. Ovdje smo morali to zaboraviti i raditi na primitivan način. Nemamo uvjeta za rad, ne možemo ni otkriti jesu li nečiji vitalni organi oštećeni. Mnogi koje sam poznavao su umrli. Bratić i stric su mi umrli na rukama, nisam ih mogao spasiti”, kaže ljekar Hekmat Ahmed.

Bitka za Kobani ujedinila je kurdske borce iz različitih oblasti. Pridružili su im se i borci Slobodne sirijske vojske. Mediya je pobjegla iz Rake, uporišta ISIL-a u Siriji.

“Mladi iz Kobanija došli su u Raku kako bi nas branili. Vidjela sam šta se tamo desilo i morala sam pomoći ljudima ovdje. Mnogi od nas su poginuli, neki su izvršili samoubilačke napade, drugi su raznijeti. Te prizore nikad neću zaboraviti. Ali, oni nas motiviraju da se nastavimo boriti”, kaže Mediya, pripradnica kurdskih snaga.

Kobani, grad okružen snagama ISIL-a, postao je vojna baza neophodna Kurdima. U njemu će se pripremati za bitke koje tek slijede.

Izvor: Al Jazeera