Star Wars: Stotine miliona dolara zarade od igračaka

'Ratovi zvijezda: Sila se budi' prvi je film koji je od prodaje kino-ulaznica zaradio milijardu dolara u 12 dana (AP)

Najiščekivaniji film prošle godine Ratovi zvijezda: Sila se budi nastavlja bilježiti sjajne finansijske rezultate, pokazavši se kao najveća filmska fabrika novca.

Samo od prodaje igračaka Star Wars kompanija Disney je u 2015. godini u SAD-u zaradila više od 700 miliona dolara, a u Kanadi 100 miliona dolara.

Time su igračke Star Wars postale najprodavanije u SAD-u prošle godine.

Jedan od najtraženijih božićnih poklona bio je BB8, mini droidska igračka kojom se upravlja pametnim telefonom ili tabletom.

Milijarda dolara od ulaznica

Uskoro na tržište izlaze novi modeli igračaka, pa se procjenjuje kako će Disney do konca ove godine samo na prodaji knjiga, igračaka, odjeće i lutaka zaraditi pet milijardi dolara.

Prema podacima američke istraživačke agencije NPD Group, u 2015. godini ukupna zarada od prodaje igračaka u SAD-u iznosila je 19,4 milijarde dolara, što je rast za 6,7 posto u odnosu na godinu ranije.

Za 2016. očekuju se još bolji rezultati.

Ratovi zvijezda: Sila se budi postao je prvi film ikada koji je od prodaje kino-ulaznica došao do brojke od milijardu dolara zarade u svijetu u samo 12 dana.

Tako su srušili rekord Jurskog svijeta, kojem je trebalo 13 dana. 

‘Potjera’ za ‘Avatarom’

Kada je riječ o ukupnoj zaradi u svijetu, Avatar, film Jamesa Camerona iz 2009. godine, donio je zaradu od gotovo 2,8 milijardi dolara.

Očekuje se kako će Ratovi zvijezda premašiti i tu brojku.

Prava na serijal posjeduje kompanija Disney, nakon što ih je kupila 2012. godine od Lucasfilma za četiri milijarde dolara.

Ratovi zvijezda: Sila se budi sedmi je nastavak franšize.

Izvor: Agencije