‘Stara dama’ u Škotskoj, ‘Sveci’ na Mestalli

Tačno 68 dana od završetka grupne faze nogometne Lige prvaka u prvim utakmicama osmine finala najbolji evropski klubovi kreću u eliminaciono takmičenje.

Od dva meča koji su na programu u utorak, Celtic – Juventus i Valencia – Paris Saint Germain, moglo bi se reći da će zanimljiviji biti duel u Španiji, gdje stižu atraktivni i skupocjeni „Sveci“ predvođeni Zlatanom Ibrahimovićem, ali bez novoangažovane zvijezde svjetskog nogometa – Davida Beckhama.

„Mislim da će David biti spreman za meč protiv Marseillea narednog vikenda, ali vidjet ćemo narednih dana“, rekao je trener Parižana Carlo Ancelotti na konferenciji za novinare.

Parižani su podigli formu i igraju odlično u posljednje vrijeme, pa su se učvrstili na čelnoj poziciji francuskog prvenstva (Ligue 1). Gotovo je izvjesno da su već sada na korak od titule. Međutim, prave vrijednosti Ancelottijeva ekipa morat će potvrditi na evropskoj sceni.

S druge strane, španski „Šišmiši“ solidno guraju u Primeri pod vodstvom novog trenera Ernesta Valverdea, a pobjedom u subotu protiv Celte u gostima ponovo su u konkurenciji za visok plasman.

Međutim, ako želi prolaz dalje u Ligi prvaka, Valencia bi u utorak morala steći barem gol prednosti pred revanš na Parku prinčeva. U suprotnom, vjerovatno joj slijedi oproštaj već na startu eliminatorne faze, jer su Ibrahimović i društvo neumoljivi na svom stadionu.

Oprezni Conte

U drugom meču Juventus gostuje na Celtic Parku, gdje će ispunjene tribine predstavljati glavni oslonac domaćim zeleno-bijelima. Italijanski prvak jeste kvalitetniji, ali trener Antonio Conte je oprezan u prognozama, imajući u vidu kako je u Škotskoj prošla Barcelona u grupnoj fazi takmičenja.

„U ovoj fazi Lige prvaka nema lakih protivnika i sva naša pažnja sad je usmjerena na to da ostvarimo što bolji rezultat uoči revanša u Torinu“, izjavio je glavni strateg „Stare dame“, koji će prvi put u 2013. godini moći računati na povratnika sa Afričkog kupa nacija, reprezentativca Gane Kwadwu Asamoaha.

Teško je, međutim, povjerovati da bi Italijani mogli pognute glave napusti Glasgow. U najmanju ruku „viđen“ je remi, ali s obzirom na to da konce igre vuče maestralni Andrea Pirlo nije isključeno da Juventus i slavi, što bi značilo da još prije revanša može razmišljati o četvrtfinalu.

Ekipa Neila Lennona je, također, u dobroj formi i grabi ka novoj tituli prvaka Škotske. Ipak, domaćini bi možda bili zadovoljni i remijem protiv Italijana, pa da tek u revanšu u Torinu pokušaju iznenaditi favoriziranog protivnika.

Obje utakmice osmine finala Lige prvaka koje su na programu u utorak igraju se od 20:45 sati.

Izvor: Agencije