Starbucks izbjegava britanske poreze

Starbucks, Google i  Amazon su među kompanijama koje su britanske vlasti optužile za nemoralno smanjivanje svojih poreskih prijava.

Vrlo oštar izveštaj, koji je izazvao burne reakcije, sada je primorao lanac kafića da pristane na plaćanje većeg poreza.

Lanac Starbucks imenovali su britanski organi kao udžbenički primjer onih koji u toj zemlji zarađuju ogromne svote novca, ali se trude da plate ne više od najminimalnijeg mogućeg poreza.

Dok su poreznoj službi Velike Britanije govorili da 13 godina posluju s gubicima, svojim dioničarima su pokazivali da je to jedno od najprofitabilnijih tržišta za kompaniju.

“Ne, zaista vas uvjeravam, ne ostvarujemo nikakav profit”, kaže finansijski direktor Starbucksa Troy Alstead.

Kompanija u posljednje tri godine nije platila porez na korporativnu dobit u Velikoj Britaniji. Za to razdoblje su barem dostupni podaci.

Na ime ovog poreza je od 1998. godine pa do sada platila samo 8,6 miliona funti, uprkos činjenici da je Starbucks zaradio impresivne tri milijarde funti.

‘Kad plaćaju mali…’

“U trenutku kad je stvarno teško i brojne porodice moraju plaćati svoje porezne račune, male kompanije zlostavljaja država da isplati svoje obaveze, zaista nije fer da velike korporacije ne plaćaju svoj pošteni udio za poreze”, rekla je Margaret Hodge, predsjednica Komiteta za javno računovodstvo.

Suočen s pozivima na bojkot svojih kafea, Starbucks se u Velikoj Britaniji oglasio saopćenjem za javnost, u kojem se kaže da će uvijek poštovati zakone zemlje u kojoj posluju, kao i da je, zbog reakcije javnosti, kompanija odlučila razmisliti o svom načinu plaćanja poreza.

Britanski ministar finansija George Osborne je prošlog mjeseca potvrdio savez sa svojim njemačkim kolegom Wolfgangom Schaubleom, kako bi na narednom samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja na svijetu (G20) pokrenuli i ostale zemlje da primoraju korporacije koje posluju i u njihovim zemljama da plaćaju značajno veći porez.

“Nije uredu da bogataši ili multinacionalne kompanije izbjegavaju plaćati porez na koji su obavezni. Zbog toga ćemo uložiti još više novca i resursa kako bi ih primorali da milijarde funti budu vraćene u našu zemlju, kako bismo pokrili budžetski deficit”, rekao je tada Osborne.

I dok sve više vlada širom Evrope nikako da dovede u red svoje budžetske deficite, pitanje izbjegavanja poreza postaje sve važnija tačka u političkim rasporedima i vrlo brzo dolazi na razmatranje.

Izvor: Al Jazeera