Stare kuće u Džedi: Povijest kojoj prijeti uništenje

Izuzetna arhitektonska tradicija u povijesnom središtu grada Džede nije jedini razlog zbog kojeg je ova baština upisana na UNESCO-vu listu u 2014. godini. Povijesna Džeda je drevno mjesto koje je predstavljalo jednu od najvažnijih urbanih sredina na Arapskom poluotoku, i svjedočilo je brojnim političkim i ekonomskim promjenama u regionu. Međutim, veliki broj prelijepih građevina koje su prepoznatljive po specifičnom arhitektonskom stilu su sada ugrožene zbog zanemarivanja.

Stara Džeda je poznavala civilizirani život i prije više od dva stoljeća. Kuće koje se nalaze u ovom dijelu gradu ističu se po svom jedinstvenom građevinskom stilu, i mogu se uporediti sa palačama po standardima tog vremena. Od tada pa sve do danas, poseban stil gradnje ovih objekata izazivao je čuđenje i divljenje, zbog čega je povjesna Džeda uvrštena na Listu svjetske baštine. Međutim, veliki broj oronulih kuća u ovom dijelu grada narušava takav prizor i uništava njegovu ljepotu.

Ovi objekti su napušteni nakon što se grad proširio, a pojedini su se počeli i obrušavati zbog nemara prema graditeljskom nasljeđu. Tako se broj porušenih kuća ili onih kojima prijeti rušenje popeo na sedam stotina. 

Prepreke pri obnovi

Umjetnik Hisham Binjabi je jedan od onih koji su se ponovo vratili u ovo naselje. U pokušaju da spasi historijsko nasljeđe grada, ovaj umjetnik je odlučio kupiti jednu od starih kuća, obnoviti je i pretvoriti u atelje i galeriju umjetničkih slika. Kuća je bila napuštena već četrdeset godina i bila je djelimično srušena.  

Binjabi za Al Jazeeru kaže da je kuća, koja se zove Beit al-Rashaida, zadužbina saudijskog Ministarstva vakufa. Sastoji se od četiri dijela a on je kupio jedan njen dio kako bi ga obnovio. Dodaje da je obnavljanje objekta zahtijevalo duži vremenski period i da to nije bilo baš tako jednostavno, jer se trebala posvetiti posebna pažnja restauraciji ovog objekta te zadržati njegove glavne karakteristike.   

Mnogi pokušavaju slijediti Binjabijev primjer te obnoviti jedan broj kuća nakon dugog vremenskog perioda, ali na tom putu nailaze na brojne prepreke. Dok općina ističe kako su vlasnici objekata odgovorni za sanaciju i obnovu svojih domova kako bi ovaj dio grada ostao i dalje na Listi svjetske baštine, vlasnici i građani navode poduži spisak optužbi i zamjerki sa njihove strane.

U razgovoru za Al Jazeeru, gradonačelnik povijesne Džede Malak Baissy ističe da postoje svakodnevni slučajevi obrušavanja na objektima, te da se investitori koji iznajmljuju ove kuće s namjerom da ih obnove i ulože u njih kako bi ih vratili u život često žele. Ostaju zatečeni kada čuju da dobivanje dozvole za obnavljanje traje i po dvije godine, uprkos tome što postoje zvanične direktive da se za dozvolu ne treba čekati više od pet dana.       

Dok traje razmjena optužbi između različitih strana i usljed kompliciranih procedura za obnovu starih objekata najviše ispašta kulturna baština grada Džede kojoj prijeti gubljenje statusa na UNESCO-voj listi svjetske baštine. 

Izvor: Al Jazeera