Stariji saudijski princ Miteb pušten iz pritvora

Miteb je sin preminulog kralja Abdullaha i rođak prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (Reuters)

Stariji saudijski princ i bivši čelnik Nacionalne garde Miteb bin Abdullah oslobođen je nakon što je proveo više od tri sedmice u pritvoru na osnovu optužbi o korupciji.

Miteb (65) jedan je od brojnih članova kraljevske porodice, ministara i biznismena koji su ranije ovog mjeseca pritvoreni tokom, kako iz Kraljevstva navode, „antikorupcijske čistke“.

Među pritvorenim je 11 prinčeva, četiri ministra, te nekoliko bivših ministara.

Tereti ih se za pranje novca, podmićivanje, iznudu, no optužbe nisu mogle biti nezavisno potvrđene, a članovi porodica pritvorenih nisu bili dostupni za komentare.

„Hvala Bogu… Nadam se da ćeš ostati siguran“, napisala je nakon oslobađanja Miteba njegova snaha, princeza Nouf bint Abdullah.

Njegova nećakinja, princeza Abeer bint Abdullah također je komentirala oslobađanje Miteba na Twitteru: „Hvala Bogu… Nek ti Bog da dug život, dobro zdravlje i da te zadrži sa nama.“

“Antikorupcijska čistka”

Miteb je sin preminulog kralja Abdullaha i rođak prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Potresi u saudijskoj administraciji dešavaju se tek nekoliko mjeseci nakon što je aktuelni saudijski kralj Salman zamijenio nećaka Mohammeda bin Nayefa na mjestu prijestolonasljednika svojim sinom Mohammedom bin Salmanom.

Mohammed bin Salman je odgovoran za uvođenje veći broj promjena kako na domaćem, tako i na stranom terenu otkako je postao prvi u redu za tron.

Dramatična „antikorupcijska čistka“ je posljednja u seriji mjera prijestolonasljednika za koga se smatra da povlači poteze kako bi osigurao svoju moć nad državom.

U kraljevskom dekretu se navodi kako je čistka odgovor na „iskorištavanja slabih duša koje stavljaju svoje vlastite interese iznad javnog interesa kako bi neovlašteno dobijali novac“.

Među uhapšenima je i milijarder princ Alwaleed bin Talal, jedan od najpoznatijih biznismena.

Nagodba od milijardu dolara

Saudijske vlasti navode kako je najmanje 208 osoba ispitano u sklopu istrage krađe približno 100 milijardi američkih dolara kroz prevaru.

U nedavnom intervjuu za New York Times, Mohammed bin Salman je rekao kako je većina pritvorenih pristalo na „nagodbe“ kako bi bilo oslobođeni.

„Pokazali smo im sve dokumente koje imamo i čim su ih vidjeli, približno 95 posto ih je pristalo na nagodbu“, navodno je kazao bin Salman.

Nakon oslobađanja Miteba, američka agencija Bloomberg objavila je kako je on pristao na sporazum za koji se vjeruje kako je vrijedan jednu milijardu dolara, pozivajući se na anonimni izvor.

Izvor: Al Jazeera