Starosjedioci protiv kanoniziranja Serre

Papa Franjo planira proglasiti svecem španskog svećenika iz 18. vijeka Junipera Serru, koji je izgradio brojne misije u Californiji. Taj potez naišao je na neodobravanje mnogih američkih starosjedilaca, koji Serrine agresivne napore u vezi s pokrštavanjem njihovih predaka nazivaju djelom ravnim genocidu.

U toku je novo doba za Vatikan, pod progresivnim vodstvom pape Franje, a jedna od njegovih misija je približiti crkvu narodu. Dio te strategije je kanonizacija svećenika Serre, koji će biti prva osoba latinoameričkog porijekla proglašena svecem u SAD-u, iz Californije javlja novinarka Al Jazeere Melissa Chan.

“Misije koje je osnovao otac Junipero Serra bile su prelijepo uređene, ali za neke starosjedioce bile su zatvori. U njima su bili prisiljavani da rade u poljima, da ostaju u krugu misija i da se preobrate na kršćanstvo”, kazala je.

Gradnja misija praktično je dovela do nestanka lokalnih indijanskih plemena, uslijed bolesti ili oružjem. Prema procjenama, oko 100.000 starosjedilaca umrlo je u ovom području u nekoliko decenija od osnivanja misija.

Negativni kontekst

Njihovi potomci najavljenu kanonizaciju smatraju uvredom.

“O Serri govorimo u negativnom kontekstu. Niko nema lijepe riječi za njega”, rekao je Ron Andrade iz Komisije za pitanja Indijanaca Los Angelesa.

Nakon dolaska Evropljana, starosjedilačka plemena širom kontinenta gotovo su nestala. Okupljanja organiziraju kako bi slavili, ali i sačuvali ono što je ostalo od indijanske kulture.

“Za nas je drugačije. Naš narod je tada uništen. Ono što se desilo utjecalo je na cijelu našu kulturu i egzistenciju”, govori pripadnica plemena Cahuilla Noel Madrigal.

Dobrovoljno ili silom, najmanje 5.000 Indijanaca kršteno je tokom Serrine uprave. Misija Dolores u San Franciscu je sedma od 21 osnovane u Californiji. Andrew Galvan, potomak onih koje je otac Junipero Serra preobratio, danas u njoj radi kao upravnik.

„Junipero Serra nas poziva da budemo sveci“, izjavio je Galvan koji je jedan od rijetkih koji ovo misli.

“Smatram da je bio jedan od zaštitnika indijanskih naroda. Zaštitio je moje pretke time što je osnovao misiju u San Franciscu.”

Saopćenje nadbiskupije

Njegov rođak Vincent Medina, pripadnik plemena Chochenyo Ohlone, ne slaže se. Ovo pitanje uzrok je i porodične svađe.

“Kanonizirat će nešto drugo… Za mene je misija jezivo mjesto, na kojem su naši preci kolonizirani, na kojem su patili. To je mjesto bola, degradacije, smrti, bolesti…”, istakao je.

Kritike papine odluke potakle su Crkvu da reagira, pa se nadbiskupija Los Angelesa oglasila saopćenjem u kojem piše: “Nepokolebljivi zagovornik prava američkih starosjedilaca, nebrojeno puta se neustrašivo suprotstavio vladi kako bi poboljšao njihovu situaciju. Bez njega California danas ne bi bila ista.”

Očito je da dvije strane imaju potpuno različite stavove o Juniperu Serri. Papa Franjo je 2015. proglasio godinom evangelizacije. U duhu toga, svecem će biti proglašena i jedna od osoba koje su, bilo to dobro ili loše, donijele kršćanstvo u Novi svijet.

Izvor: Al Jazeera