Start proizvodnje FIAT-a 500L za SAD u martu

Američka verzija FIAT-a 500L se od evropske razlikuje po stilskim detaljima (Reuters)

Serijska proizvodnja automobila FIAT 500L za američko tržište počet će u martu, a prodaja u drugoj polovini ove godine, izjavio je za agenciju Tanjug direktor fabrike Fiat automobili Srbija u Kragujevcu Antonio Cesare Ferrara.

Prema njegovim riječima, američkom tržištu bit će ponuđene dvije verzije navedenog modela sa pet sjedišta, kao i dvije verzije sa sedam sjedišta.

Naglašavajući da će cijena modela FIAT 500L sa sedam sjedišta biti objelodanjena tek u junu, zbog konkurencije, Ferrara je rekao da je zadovoljan proizvodnjom, ali i prodajom na evropskom tržištu.

„Proizvodnja i sama prodaja za sada idu dobro. U januaru smo prodali 600 vozila više nego što se očekivalo, a zbog velike potražnje, zaposleni rade prekovremeno“, istakao je direktor fabrike u Kragujevcu.

Dodatni poslovi

Prema njegovim riječima, planom za ovu godinu tačno je predviđeno u kom mjesecu će početi serijska proizvodnja novih verzija 500L.

„U ovoj godini planiramo proizvodnju od 110.000 do 180.000 primjeraka svih verzija ovog modela. Ako se potražnja za automobilom nastavi ovakvim tempom kao što je sada, iskreno se nadamo da ćemo uspjeti. Vidjet ćemo kako će to izgledati u naredna tri mjeseca, poslije čega će biti preciznije poznata ukupna godišnja proizvodnja“, rekao je Ferrara.

Naglašavajući da je fabrika instalirala dodatne mašine, istakao je da će, ako tržište bude zahtjevalo, biti i zapošljavanja novih radnika koji će raditi upravo na tim mašinama, a sve zbog brzine u isporuci vozila.

Početkom ovog mjeseca, iz Fiat automobili Srbija je saopćeno da je fabrika do tada na evropskom tržištu dobila 34.000 narudžbina, od čega je više od polovine izvan Italije.

U 2012. godini, kako je, također, tada saopćeno, FIAT 500L su najviše kupovali Italijani, zatim Francuzi, Španci i Nijemci.

Multimedijalni sistem

Prema navodima specijaliziranih automobilskih magazina, američka verzija FIAT-a 500L se od evropske razlikuje po stilskim detaljima, kao što je činjenica da će branik, bočna ukrasna lajsna i odbojnik na zadnjem braniku biti u boji karoserije.

Grafika farova je također drugačija, a imat će i 1,4-litarski četverocilindrični benzinski MultiAir motor.

Snaga tog automobila, za američko tržište, prenosi se na točkove putem šestostepenog ručnog mjenjača ili pomoću mjenjača sa duplim kvačilom. Bit će opremljen i multimedijalnim sistemom sa petoinčnim ekranom osjetljivim na dodir, dok će u drugom paketu opreme biti  6,5-inčni „touch-screen“ i integrirana navigacija.

Izvor: Agencije