Startup firma – sinonim za uspješan poduhvat

Startup kompanije oblikovale su svijet kakav danas poznajemo. Jednostavno rečeno, startup je nova kompanija koja nudi drugačiji pristup u određenom polju ili stvara potpuno novo polje djelovanja.

Gotovo svaka najvažnija tehnološka inovacija potekla je iz startup kompanije. Google je možda najbolji primjer.

Nekada mali istraživački projekat na američkom univerzitetu Stanford izrastao je u tehnološkog diva. Vođa projekta Larry Page trebao je osmisliti univerzalnu digitalnu biblioteku. Proučavajući skrivenu matematiku interneta, našao je rješenje u povezivanju važnih informacija na različitim web stranicama.

Nazvao ih je backlinkovima, pa se stoga Google u početku zvao BackRub. Danas je Google najveći pretraživač Interneta koji je svojim primjerom inspirirao stotine drugih inovativnih startup kompanija.

Primjer Facebooka

Facebook je možda najsvježiji primjer startup kompanije koja je transformirala polje društvenih mreža.

Ideja je bila jednostavna. Mark Zuckerberg želio je kreirati jedinstvenu web stranicu za povezivanje ljudi. U početku su ga koristili isključivo studenti Harvarda.

Ideju su brzo prihvatili i drugi univerziteti i koledži u Sjedinjenim Državama i na kraju je Facebook, zbog svoje rastuće popularnosti, postao dostupan javnosti. Danas je Facebook sinonim on line komunikacije.

Među drugim značajnim startup kompanijama su svakako Youtube i Skype. Također, Microsoft i Apple u začetku su bili startup projekti.

O startup kompanijama za Al Jazeeru je govorio Vladimir de Franceschi, direktor Founder Instituta i IT ekspert.

Izvor: Al Jazeera