Startup – testni model ideja

Svjetska sedmica poduzetništva završava se na veoma simboličan način: u Zagrebu, Sarajevu i Prištini ovosedmični vikend je startup vikend.

Uspješni biznismeni sjeli su za sto s mladim poduzetnicima kako bi im pomogli da oblikuju njihovu viziju uspješne kompanije.

Reporter Al Jazeere Emir Nuhanović posjetio je radionicu u Sarajevu.

Od garaže ili studentske sobe do kompanije, tako je najlakše opisati model startup poslovanja. Iako je porijeklo tih kompanija možda skromno, menadžer EFSA Seid Fiuljanin smatra da su startap poslovanja itekako bitna za jednu ekonomiju.

“Značaj svake startup kompanije je u tome što startup kompanija doprinosi toj magičnoj cifri koja prelazi 90 posto udjela malih i srednjih preduzeća u svakoj ekonomiji, pa i ekonomiji našeg regiona”, kaže on.

Različita vrsta biznisa

Kako bi se mladi poduzetnici animirali da svoje ideje pretvore u kompanije, u američkom gradu San Franciscu pokrenuta je nevladina organizacija pod nazivom Startup vikend.

Tako su stvorene prilike da se uspješni biznismeni spoje s mladim poduzetnicima, kako bi im pomogli u oblikovanju njihovih poslovnih ideja.

Mladi iz regije, ali i šire, iskoristili su priliku da svoje ideje iznesu na Startup vikendu u Sarajevu.

“Startup vikend je na nekin način testni model ideja. Dakle, vi kroz taj vikend testirate da li vaša ideja uopšte može opstati na tržištu”, izjavila je organizator ove manifestacije Selma Lomigora.

Razvojem internet tržišta i sve većim brojem novih tehnologija, broj startup poduzetnika raste brže od bilo kojeg drugog trenda u svjetskoj ekonomiji.

“Jednostavno, to je različita vrsta biznisa, koji ima više smisla da se pokreće kroz internet, jer to olakšava ljudima neke stvari koje jednostavno nisu bile moguće u fizičkom svijetu”, kazao je poduzetnik Ceco Gaković.

Hrabrost i ideje

Jedna od najpoznatijih starup kompanija u svijetu sigurno je Microsoft. Projekat koji je počeo u maloj garaži razvio se u kompaniju prisutnu u cijelom svijetu.

Direktorica Micorsofta u Bosni i Hercegovini Lejla Zukić-Krivdić smatra da su za takav uspjeh potrebni vizija i hrabrost.

“Ono što smatram da je veoma bitno kada se počinje startup kompanija jeste da se ima vizija. Ne gdje kompanija treba biti za godinu dana, nego gdje želite biti za tri ili pet godina. I da budete dovoljno hrabri i da imate ideje koje možda u ovom trenutku izgledaju nemoguće”, pojasnila je ona.

U konačnici, model startupa možda je najlakše objasniti starom narodnom poslovicom “Koliko para – toliko muzike”.

“Samo što u slučaju startup kompanije za jednu napojnicu dobijete cjelovečernji koncert”, izvještava Nuhanović.

Izvor: Al Jazeera