State Department: Napad na ambasadu u Podgorici nije ‘tekuća prijetnja’

Veleposlanstvo, Ambasada, SAD, Podgorica, Crna Gora
Bombu u dvorište Ambasade SAD-a bacio je Dalibor Jauković, koji je izgubio život u eksploziji druge bombe (Tanjug)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici nema indicija da je napad na to diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori deo tekuće pretnje, iako se nastavlja istraga motiva napadača, saopštila je portparolka američkog State Departmenta Heather Nauert.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da američka ambasada u Crnoj Gori blisko sarađuje sa policijom u vezi napada koji se dogodio u noći između srede i četvrtka, prenosi Glas Amerike.

“Možemo da potvrdimo da je napadač poginuo na licu mesta, po svemu sudeći, od svoje eksplozivne naprave. Naša ambasada nema indicija da je napad deo tekuće pretnje, iako se nastavlja istraga motiva napadača”, izjavila je Nauert.

Konzulat i dalje zatvoren

Ona se zahvalila crnogorskoj Vladi i policiji zbog, kako je rekla, bliske saradnje i brze reakcije na licu mesta i profesionalizma u istrazi.

Nauert je navela da su iz predostrožnosti konzularne operacije zatvorene, ali je da je ambasada otvorena za hitne usluge za američke državljane.

Konzularno odeljenje bit će otvoreno samo za hitne usluge i u petak, dok će termini za izdavanje viza biti uskoro zakazani.

Ona je dodala kako ambasada SAD-a nema promena u svojim preporukama, a kojima se američkim državljanima savjetuje da koriste normalnu dozu opreza kada posećuju Crnu Goru.

Iz Federalnog istražnog biroa su naveli kako pripadnici te službe pomažu Crnoj Gori u istrazi u vezi sa bombom koja je bačena na ambasadu u Podgorici.

FBI je, što se tiče ostalih detalja u vezi sa tekućom istragom, uputio na istražne organe u Crnoj Gori.

Crnogorska policija potvrdila je identitet napadača koji je bacio bombu na ambasadu, navodeći samo njegove inicijale D.J.

Nezvanično se saznaje da se radi o Daliboru Jaukoviću, koji je rođen u Kraljevu, u Srbiji, a koji je živeo u Podgorici, javila je Milica Marinović, reporterka Al Jazeere.

Napadač odlikovani bivši vojnik

Prema saznanjima do kojih je došla Al Jazeera, napadač je živeo u Podgorici, zajedno sa bratom i majkom.

Upravo je brat taj koji ga je identifikovao nakon autopsije.

Riječ je o vojniku koji je nekada služio u vojsci nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, kazala je Marinović.

“Pregledom njegovog Facebook profila, može se vidjeti da je bio dobitnik Medalje za zasluge u oblasti odbrane i bezbjednosti SR Jugoslavije tokom bombardovanja NATO snaga 1999. godine. Plaketu je potpisao tadašnji predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević.”

Sudeći po objavama na Facebooku, Jauković je bio protivnik ulaska Crne Gore u NATO.

Crna Gora je postala 29. članica Alijanse prošle godine.

Nije registriran u policiji

Neposredno nakon što je bacio bombu u dvorište ambasade, 43-godišnji crnogorski državljanin razneo se bombom nedaleko od američkog diplomatskog predstavništva.

No, podgorički mediji kasnije su objavili kako napadač nije počinio samoubistvo, nego se slučajno ubio, prerano aktiviravši drugu bombu.

Procene istražilaca i bezbednosnih službi govore da je bacio prvu bombu na ambasadu, a potom se nespretnošću ubio prilikom pokušaja aktiviranja druge bombe, koja ga je slučajno ubila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdilo je da do sada nije registrovan kao počinilac krivičnih dela.

Izvor: Agencije