State Department: SAD se povlači iz UNESCO-a

Sjedinjene Američke Države su prekinule svoje finansiranje UNESCO-a 2011. godine zbog glasanja ove organizacije da kao članicu prizna Palestinu (AP)

Sjedinjene Američke Države povući će se iz UN-ove organizacije za obrazovnu, naučnu i kulturnu organizaciju (UNESCO) jer je Washington smatra kao protivizraelsku organizaciju kojoj treba „fundamentalna reforma“, prenose agencije saopćenje State Departmenta.

U saopćenju se navodi kako je State Department obavijestio danas direktoricu Organizacije Irinu Bokovu o odluci SAD-a.

Dodaje se kako će SAD tražiti da ima status „stalnog posmatrača“, te kako će povlačenje stupiti na snagu 31. decembra.

Pola milijarde duga

Sjedinjene Američke Države su prekinule svoje finansiranje UNESCO-a 2011. godine zbog glasanja ove organizacije da kao članicu prizna Palestinu i sada je Washington dužan približno 550 miliona dolara u zaostalim isplatama.

Američki zvaničnici navode kako je državni sekretar Rex Tillerson donio ovu odluku i kako nije o njoj diskutirao sa drugim državama, već kako je riječ o unutardržavnim konsultacijama.

Zvaničnici, koji nisu dobili odobrenje da javno govore o ovom pitanju, navode kako je SAD naročito ljut zbog rezolucija UNESCO-a kojima se negiraju jevrejske veze sa svetim mjestima, kao i zbog toga što se ova organizacija prema Izraelu odnosi kao prema okupacijskoj sili.

Reakcija UNESCO-a

Direktorica UNESCO-a Bokova izrazila je „duboko žaljenje“ zbog odluke američke Vlade da se povuče iz te agencije.

Bokova je u saopćenju navela kako je odlazak SAD gubitak za „porodicu UN-a“ i multilateralizam.

Ona je rekla kako su SAD i UNESCO značajni jedno za drugo više nego ikada prije zato što „porast ekstremizma i terorizma traži dugoročne odgovore za mir i sigurnost“.

Bokova je rekla kako UNESCO podržava obrazovanje o holokaustu, kao i da obučava nastavnike za borbu protiv antisemitizma.

Izvor: Agencije