Stečajni upravnik za lični bankrot u Srbiji

U finansijskim problemima je blizu 150.000 građana Srbije, dok su banke blokirale račune gotovo 200.000 ljudi (Arhiva)

Dužnici u Srbiji koji nisu u stanju ispunjavati obaveze prema bankama, poreskoj upravi, javnim preduzećima i ostalim povjeriocima uskoro bi mogli dobiti mogućnost da proglase lični bankrot.

Direktor Sektora Narodne banke Srbije za kontrolu poslovanja banaka Željko Jović najavio je da je uvođenje mogućnosti ličnog bankrota predviđeno strategijom za rješavanje problematičnih kredita, čiji je rok donošenja 30. juni.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da bi se u slučaju bankrota fizičkim licima dodijelio lični stečajni upravnik.

Lični stečajni upravnik bi trebao isplanirati kako da se dugovi što lakše i bezbolnije izmire, a da se dužniku ne ugrozi lična egzistencija, prenosi Srna.

“Granica od koje će biti proglašavan lični bankrot građana bit će naknadno određena, ali će za početak biti definisan vremenski period, recimo 10 dana, kao dozvoljena granica za kašnjenje u izmirenju obaveza, posle koje će biti proglašavan lični bankrot”, kazao je Jović.

Prosječan dug 900 eura

On je objasnio da će prije proglašenja ličnog bankrota građanima biti omogućeno da restrukturiraju svoja dugovanja, te da usklade troškove i primanja kako bi mogli vraćati dugove, a tek ako ni to ne budu mogli bit će proglašavan lični bankrot i dobit će ličnog stečajnog upravnika.

Troškovi angažiranja ličnog stečajnog upravnika zavisit će od modela koji bude primijenjen.

Strategija za rješavanje problematičnih kredita priprema se u saradnji s Međunarodnim monetarnom fondom, Svjetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Prema zvaničnim podacima, svaki stanovnik Srbije u ovom trenutku u prosjeku duguje skoro 900 eura, u ozbiljnim finansijskim problemima je blizu 150.000 građana, dok su banke blokirale račune gotovo 200.000 ljudi.

Izvor: Agencije