Steinmeier: Gaza je bure baruta

Situacija u Gazi je zaista teška i nemoguće je da ovako ostane vječno, kazao je Steinmeier (AFP)

Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier, izjavio je da je Gaza “bure baruta” i da međunarodna zajednica mora spriječiti eskalacije novih sukoba u toj regiji.

Steinmeier je jutros doputovao u posjetu Gazi, gdje je tokom obraćanja novinarima istakao da saradnjom sa izraelskim i palestinskim vlastima želi da spriječi izbijanje novog rata i da poboljša situaciju u regiji, prenosi Anadolija.

“Situacija u Gazi je zaista teška i nemoguće je da ovako ostane vječno. Gaza je bure baruta i mi nećemo dozvoliti da ono eksplodira”, kazao je Steinmeier.

Pozivajući odgovorne da okončaju raketne napade na teritoriju Izraela, Steinmeier je kazao da je svjestan ozbiljnosti i kompleksnosti situacije, ali da se samo zajedničkim naporima može spriječiti novi rat i graditi bolje sutra.

Teško stanje

“Vidio sam stanje u Gazi i ono nije lako. Vidio sam radove na obnavljanju devastiranog. Njemačka će nastaviti pružati pomoć Palestincima posredstvom Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih institucija”, kazao je Steinmeier.

Šef njemačke diplomatije je pozvao na otvaranje trgovačkih graničnih prelaza u Gazi i povećanje investicija s ciljem ekonomskog oporavka regije.

Steinmeier je posjetio i ured Komore palestinskih ribara smješten u luci u Gazi, koji je devastiran tokom prošlogodišnjih izraelskih napada i razgovarao sa predstavnicima tog ureda.

Zajedno sa Steinmeierom, u posjeti Gazi doputovala je i 60-člana njemačka delegacija.

Izvor: Agencije