Steinmeier i Tsipras zabrinuti za budućnost Evrope

Steinmeier, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Grčkoj, rekao je kako sa Tsiprasom „dijeli zabrinutost za budućnost Evrope“ (EPA)

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier i grčki premijer Alexis Tsipras složili su se danas kako je potrebno dati poticaj evropskim integracijama u trenutku porasta populizma u Evropi, javljaju agencije.

Oni su izrazili spremnost da se otvori „novo poglavlje“ u grčko-njemačkim odnosima i okrene novi list poslije tenzija izazvanih njemačkim zahtjevom za rigoroznom štednjom u zamjenu za finansijsku pomoć Grčkoj.

Steinmeier, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Grčkoj, rekao je kako sa Tsiprasom „dijeli zabrinutost za budućnost Evrope“.

„Moramo da poduzmemo korake i uvjerimo evropske građane da je moguće izaći iz kriza i kako bismo to učinili zajedno, moramo ukloniti ekstremne i populističke glasove“, dodao je njemački političar.

Zajednički tekst predsjednika

Tsipras je rekao kako ne može biti optimista kada je Evropa u pitanju pošto „naš zajednički dom ugrožava jačanje ekstremne desnice“.

„Vaša posjeta može dati poticaj novom početku grčko-njemačkih odnosa“, rekao je šef grčke Vlade koji je istakao želju zvanične Atine da se stavi tačka na „teške trenutke u odnosima dvije države tokom krize“.

Steinmeier se u grčkoj prijestolnici sastao i sa predsjednikom Grčke Prokopisom Pavlopoulosom.

Predsjednici Njemačke i Grčke objavili su zajednički tekst u dnevniku Kathimerini o Evropi, u kojem su izrazili zabrinutost zbog „povratka autoritarne misli i sve većeg broja ljudi koji se okreću nacionalizmu i euroskepticizmu“.

Izvor: Agencije